MUP Srbije: Odluka Sarajeva akt zaoštravanja odnosa

Agencije
MUP Srbije: Odluka Sarajeva akt zaoštravanja odnosa

Odluka vlasti u Sarajevu da ponovo ne dozvole prelet potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vulinu jeste ničim izazvan, bezrazložan akt zaoštravanja političkih odnosa BiH i Srbije, od čega korist ne može da ima niko u regionu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministarstvo je navelo da podizanje odnosa Srbije i BiH na najviši nivo, kao i strateško uređivanje odnosa srpskog i bošnjačkog naroda, u samoj BiH, ali i u čitavom regionu, jeste u obostranom interesu, a da sitne pakosti vlasti u Sarajevu ne doprinose tom cilju.

- Kada se nedobronamjernom odnosu prema jednom od potpredsjednika Vlade Srbije dodaju gotovo svakodnevne srbofobične poruke ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića, jasno je da pred sobom imamo jednostran i vještački pokušaj stvaranja krize u odnosima dva susjeda koji bi po političkoj i ekonomskoj logici trebalo da teže najboljim mogućim relacijama - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izrazilo je nadu da provokativni postupci nisu trajno opredjeljenje vlasti u Sarajevu, a da je "najnoviji talas srbofobije jednokratna i prolazna pojava".

- Apelujemo na pojedine političke predstavnike Bošnjaka u BiH da makar dio energije koju svakodnevno ulažu u produbljivanje jaza između srpskog i bošnjačkog naroda ulože u izgradnju dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, jer to je zajednička istorijska obaveza i nešto što od nas očekuju i evropski partneri - zaključuje se u saopštenju MSP.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin stigao je danas na Pale, na obilježavanje slave opštine, i pored odluke vlasti u Federaciji BiH da mu ne daju dozvolu za prelet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana