Može li Srpska do članstva u BRIKS-u

Marijana Miljić Bjelovuk
Može li Srpska do članstva u BRIKS-u

BANjALUKA/KAZANj - Inicijativa da Srpska postane član BRIKS-a je realna, ustavna i potpuno sprovodiva, a zeleno svjetlo mora dati Parlament BiH.

Poruka je ovo pravnika nakon što je predsjednik Srpske Milorad Dodik, koji je učestvovao na Samitu BRIKS-a u Kazanju, gdje se sastao i sa prvim čovjekom Rusije Vladimirom Putinom, naveo da je želja Republike da postane dio te međunarodne organizacije te da će uraditi konkretne korake na tom polju.

- Prema Ustavu BiH pored opšte poznatog prava entiteta da uspostavljaju posebne paralelne odnose sa susjednim državama, oni mogu i da uz saglasnost Parlamenta BiH sklapaju sporazume i sa državama i međunarodnim organizacijama koje nisu susjedi BiH - kazao je “Glasu Srpske” pravnik Ognjen Tadić.

Naglašava da shodno tome ideja Republike Srpska da eventualno sklopi sporazum sa BRIKS-om, kao međunarodnom organizacijom, uz saglasnost Parlamenta BiH ima pravno uporište.

- Dakle inicijativa Republike Srpske na tom planu je uz dobronamjernost članova Parlamenta BiH neophodnih za većinu potpuno realna, ustavna i potpuno sprovodiva - zaključio je Tadić.

Sa druge strane pravnik Milan Petković je rekao da će, ako u Parlament BiH dođe inicijativa da Srpska postane punopravni član BRIKS-a, biti teško obezbijediti podršku.

- O tome bi se svakako vijećalo sa skupštinskom većinom u Parlamentu BiH. Međutim, ako u obzir uzmemo to kako sada stvari stroje i poznajući kakvo je njihovo raspoloženje o bilo kakvim članstvima Srpske u međunarodnim organizacijama, teško će biti to sve realizovati. Bošnjaci bi prije svega vjerovatno govorili da je to neka vrsta samostalnosti i međunarodnog priznanja i državotvornosti Republike Srpske. Čisto sumnjam da bi oni prihvatili da ta inicijativa prođe parlamentarnu proceduru - kazao je “Glasu” Petković, koji je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Dodik je nakon sastanka sa Putinom u Kazanju govorio o tome na koji način je moguće aktivnije učešće Srpske u okviru BRIKS-a.

- Znam da se ovdje odlučuje konsenzusom svih. Međutim, mi u BiH imamo mogućnost da se Parlament BiH na zahtjev Republike Srpske saglasi da se i mi možemo baviti ovakvim aktivnostima i učlanjenjem u platforme kao što je BRIKS. Pokušaćemo to da uradimo - naglasio je Dodik.

On je naveo da BRIKS nije usmjeren protiv EU i da je riječ o organizaciji koja teži saradnji država i naroda.

- Putin je tu dao najveći mogući doprinos. Učešće Kine, Indije i drugih država koje sada teže da budu primljene u ovaj blok pokazuje da BRIKS raste i Republika Srpska će nastojati da se izbori za neko svoje mjesto - rekao je Dodik i dodao da to nije usmjereno protiv bilo koga, već je želja da se iskoristi kapacitet Republike Srpske u punom obimu.

Naglasio je i da je kod Putina vidio želju da stabilizuje prilike u regionu i cijelom svijetu, da se ne može primijetiti da želi sukobe, da nametne nešto svoje.

Dodik je naveo da je Putina informisao o međunarodnom intervencionizmu i kako Zapad i Evropa pokušavaju da utiču na stavove da se BiH pridruži sankcijama protiv Rusije, ali da se to neće desiti.

Putin je naveo da mu je poznato sa kakvim poteškoćama se suočava Srpska i kroz kakva iskušenja mora da prolazi.

- Siguran sam da će sa Vašim karakterom i usmjerenjem građana Srpske u vezi sa zaštitom nacionalnih interesa sve poteškoće biti prevaziđene - rekao je Putin, koji je izrazio i nadu da je učešće na BRIKS-u bilo korisno i da je siguran da je Dodik imao korisne poslovne kontakte.

On je ukazao i na to da se vremena i situacije u svijetu mijenjaju.

- Ne borimo se ni protiv koga, stvaramo nove mehanizme, saradnju i činimo to na osnovu jednakopravnosti - zaključio je Putin.

Trodnevni samit BRIKS-a, koji je završen u četvrtak, okupio je političke predstavnike 36 zemalja, među kojima je i delegacija Srpske, koju predvodi Dodik. Republika Srpska na samitu BRIKS-a učestvuje kao posmatrač.

Grupaciju BRIKS-a trenutno čini 10 zemalja - Rusija, Kina, Indija, Brazil, Južna Afrika, Iran, Egipat, Etiopija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, a želju za članstvom iskazao je još određeni broj zemalja.

Reprezentacija

Na sastanku Milorada Dodika i Vladimira Putina konstatovano je da je učešće reprezentacije Republike Srpske na sportskim igrama BRIKS-a bilo veoma uspješno.

- Putin je zahvalio na sposobnosti da pošaljemo našu reprezentaciju. Moram da kažem da smo ovdje osvojili i medalje - rekao je Dodik i naveo da je na sastanku sa prvim čovjekom Rusije bilo riječi i o izgradnji Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana