Moskva upozorava na pokušaj destabilizacije u Srbiji

SRNA
Moskva upozorava na pokušaj destabilizacije u Srbiji

MOSKVA - Zapadni ideolozi pod plaštom dobrih namjera, preko marionetskih medija i nevladinih organizacija žele da podstaknu negativne emocije u društvu u Srbiji kako bi ga okrenuli protiv državnog vrha, ocijenila je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Ona je istakla da su pokušaji da se politička situacija u Srbiji destabilizuje destruktivni i neodgovorni.

"Analiza trenutne situacije u prijateljskoj Srbiji ukazuje na ponovne pokušaje pojedinih zlonamjernih sila da aktiviraju poznati destruktivni arsenal s ciljem podrivanja unutrašnje političke situacije u ovoj zemlji", navodi se u komentaru Zaharove.

Ona je dodala da Moskva primećuje da je ovoga puta akcenat na korišćenju tema koje su daleko od politike kako bi se izazivalo nezadovoljstvo javnosti, poljuljala stabilnost i, na kraju, diskreditovala legalno izabrana vlast.

Prema njenim riječima, određeni pseudodemokratski krugovi cinično nastoje da sasvim prirodnu zabrinutost građana za životnu sredinu i njihov odnos prema rudarskim projektima u interesu razvoja nacionalne ekonomije i poboljšanja blagostanja naroda transformišu u proteste.

"Pritom, argumenti i razmatranja svrsishodnosti nikoga ne zanimaju", navela je Zaharova.

Ona ističe da se radi o ozloglašenoj šemi, koju su na Balkanu, ali i drugim regionima, više puta koristili zapadni ideolozi demokratije i njihove lokalne sluge.

"Ideja je da se, pod plaštom dobrih namjera, preko marionetskih medija i nevladinih organizacija, podstaknu negativne emocije u društvu kako bi se narod okrenuo protiv državnog vrha", ocijenila je Zaharova.

Ona je dodala da provokatori računaju da će vlasti izgubiti kontrolu nad situacijom, prenosi RT Balkan.

"Takvu taktiku smatramo destruktivnom i neodgovornom. Zloupotrebe ove vrste, posebno turbulentnim vremenima poput sadašnjih, predstavljaju direktnu prijetnju po Srbiju, dovode u pitanje stalne napore njenog predsjednika i Vlade da obezbijede održivi razvoj zemlje i blagostanje njenih građana", istakla je Zaharova.

Takvi napori, kako je rekla, ometaju sprovođenje nezavisnog i principijelnog kursa kako u unutrašnjim poslovima, tako i u međunarodnoj areni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana