Modriča: Otkrivena spomen-bista generalu Novici Simiću

SRNA
Foto: Srna

MODRIČA - Parastosom kod centralnog spomenika za 700 stradalih boraca i osveštanjem spomen-biste generala Novice Simića u Modriči je danas obilježen Vidovdan - Dan opštine i 32 godine od oslobođenja Modriče u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Modriča Jovica Radulović rekao je da ova opština nije zaboravila generala Simića i borce koji su dali živote za Republiku Srpsku.

"Nove generacije znaće o stvaranju i odbrani Republike Srpske onoliko koliko im učesnici Odbrambeno-otadžbinskog rata prenesu istinu o borcima i generalu Simiću", rekao je Radulović.

On je naveo da je zadovoljan što je realizovana inicijativa iz 2018. godine o podizanju spome-biste generalu Simiću uz centralno spomen-obilježje svim stradalim borcima sa područja Modriče i više od 30 opština bivše Jugoslavije, čije porodice danas žive u ovoj opštini.

Radulović je rekao da je postavljanje spomen-biste finansirala lokalna samouprava, čime je izražena zahvalnost svih građana generalu za sve što je učinio za srpski narod na ovom području i osvjetlao svoj i obraz boraca koji su učestvovali u proboju Koridora, jednoj od najvažnijih i najsvjetlijih bitaka u Odbrambeno- otadžbinskom ratu.

"Sve buduće generacije mogu se dičiti slavnom bitkom, bitkom bez ijedne mrlje, i bitkom za koju je povod bila smrt 12 beba u Banjaluci zbog nedostatka kisonika usled zabrane leta nametnutog od UN", rekao je Radulović.

Sin generala Simića Danijel zahvalio se građanima Modriče i rukovodstvu ove opštine za postavljanje spomen-biste, te istakao da obilježja ne trabaju samo radi učesnika u stvaranju i odbrani Repbulike Srpske, nego i radi budućih generacija koje moraju znati šta se stvarno desilo na ovom prosotru.

"Porodica i ja izražavamo veliko zadovoljstvo što je postavljeno spomen-obilježje Novici, koje zaslužuju i svi drugu borci, generali i zaslužni građani Republike Srpske", rekao je Simić.

Cvijeće na spomen-obilježje stradalim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, pred spomen-bistu Simiću i na Spomen-kosturinicu za poginule u Drugom svjetskom ratu položili su načelnik opštine i predstavnici lokalne uprave Modriče.

U svim pravoslavnim crkvama na području Modriče služene su liturgije, a pred centralnom spomenikom pomen za sve borce stradale za Republiku Srpsku i generala Simić.

Višednevna manifestacija obilježavanja Dana opštine, koja je počela na Dugoj Njivi, nastavljena je sinoć svečanom akademijom i dodjelom priznanja i nagrada organizacijama i pojedincima za podtignute rezultate od Vidovdana do Vidovdana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana