Model za spomenik za dva srpska kralja stigao iz Pariza u Beograd

Srna
Foto: N1

BEOGRAD - U Beograd je stigao model za spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću i kralju Petru Prvom Karađorđeviću postavljen nedaleko od Trijumfalne kapije na trgu u Parizu, koji i nosi ime srpskog kralja Ujedinitelja.

Put Beograda krenuo je 31. maja i stigao u odličnom stanju, pišu "Večernje novosti".

Ovu grandioznu kompoziciju u bronzi francuski skulptor Maksim Real del Sart, koji se proslavio skulpturama Jovanke Orleanke, prvo je napravio u gipsu, a taj rad je prije nekoliko mjeseci otkupio Muzej grada Beograda nakon što ga je u jednoj francuskoj antikvarnici otkrila istoričar umjetnosti Branka Đorđević Nakaniši.

Direktor Muzeja grada Beograda Jelena Medaković rekla je da je francuski vajar ovjekovječio srpske kraljeve, te navela da je ovaj eksponat kupljen u potpunosti iz sredstava Muzeja, a Vajarski odsjek Fakulteta likovnih umetnosti će uraditi ono što je neophodno prije nego što bude izložen pred publiku.

"Namera nam je da ga izložimo u ambijentu koji bismo stvorili na osnovu fotografija u kome se nalazi spomenik koji je u Parizu", rekla je Medakovićeva.

Prema njenim riječima, kada je uz veliko interesovanje javnosti rad otkupljen, Muzej je dobio ponudu da u zbirku uvrsti i fotografije sa otvaranja spomenika upriličenog povodom druge godišnjice Aleksandrove tragične pogibije u Marselju 9. oktobra 1936. godine.

"Ovo je vredna dopuna naše istorijske zbirke koja se odnosi na dinastiju Karađorđevića, a istovremeno i na odnose Srbije i Francuske. Nedostaju upravo ovakvi predmeti koji plastično svedoče o tom slavnom delu naše prošlosti", rekla je Medakovićeva.

Ona je apelovala na građane koji imaju dokumentaciju, fotografske snimke ili bilo šta što se tiče ovog spomenika da se jave Muzeju.

Ovu kompoziciju podignutu u slavu francusko-srpskog prijateljstva tokom Prvog svjetskog rata čini sedam ljudskih figura, gdje je na centralnom mjestu kralj Ujedinitelj na konju, dok su iza njega jugoslovenska i francuska zastava Legije časti.

Sa lijeve strane mu je kralj Oslobodilac, njegov otac Petar koji mu predaje mač, a sa desne francuski maršal Franše D`Epere.

Od istorijskih ličnosti predstavljene su i srpske vojvode Živojin Mišić i Petar Bojović, dok su u pozadini muška i ženska figura u narodnoj nošnji.

Na postamentu na prednjoj strani piše "Kraljevina Srbije i Jugoslavije, Petru Prvom Oslobodiocu i Aleksandru Prvom Ujedinitelju", a ispod toga "Omaž Pariza i Francuske svojim velikim prijateljima".

Sa strane je citat iz telegrama koji je Aleksandar kao regent 1915, godine poslao francuskom predsjedniku Remonu Poenkareu koji glasi - "Srbije više nema, ali njena vojska je sačuvana, mi smo spremni nastaviti borbu na francuskom tlu".

Na spomeniku su i riječi za koje se vjeruje da su posljednje koje je izgovorio kralj Aleksandar - "Čuvajte Jugoslaviju! Čuvajte francusko-jugoslavensko prijateljstvo". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana