Mlakić: Šmit izmjene donio zbog namjernog generisanja političke krize

Srna
Mlakić: Šmit izmjene donio zbog namjernog generisanja političke krize

MOSTAR- Izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit nisu donesene radi poboljšanja izbornog procesa, već zbog namjernog generisanja političke krize u trenutku kada je BiH otpočela sa procesima evrointegracija, ocijenio je kolumnista Josip Mlakić.

-Umjesto da donese zakon kojim bi prekinuo praksu bošnjačkog političkog nasilja prema Hrvatima i ostalima, odnosno Ostalima, čije su funkcije po nekom automatizmu svih ovih godina preotimali Bošnjaci, boreći se tobože za njihova prava, Šmit sada donosi zakon koji u dugoročnom smislu ne donosi nikakva poboljšanja - naveo je Mlakić.

On je u kolumni koju je objavio portal “Bljesak.info” istakao da bi taj zakon mogao izazvati dugotrajnu političku krizu, “što (predsjednik Republike Srpske) Milorad Dodik otvoreno najavljuje već duže vrijeme”.

Mlakić je dodao da je Šmitov zakon, bez ikakvih dilema, donesen isključivo s ciljem zaustavljanja evropskog puta BiH, a iz kojih motiva, kako kaže, to je već duža priča.

On je ukazao da je dobra stvar što su iz EU napokon shvatili što se događa u BiH i da je politika takozvane međunarodne zajednice zapravo osnovna smetnja na putu BiH prema EU.

Na jedno od lakonskih Šmitovih obrazloženja, po kojem je donio zakon i zbog toga što u BiH napokon trebaju odlučivati “glasači”, a ne “brojači”, kaže Mlakić, moguće je odgovoriti istim protivpitanjem zbog čega se sa tim kasnilo trideset godina.

-Međutim, upitno je hoće li žglasačiž i ovaj put odlučivati. Definitivno – neće -  tvrdi Mlakić.

Prema njegovim riječima, presudnu ulogu će i ovaj put, ukoliko ikada i budu održani izbori prema ovom zakonu, imati “brojači”, kao i do sada i to više nego ikada.

Mlakić je ukazao i na neustavno formiranje sadašnjeg sastava Centralne izborne komisije (CIK)  i doveo ovo dvoje u uzročno-posljedičnu vezu.

-CIK je tada, uz kršenje ustaljenih procedura tokom izbora, od birokratsko-tehničke institucije pretvoren u moćno parapolitičko tijelo, pod punom kontrolom Šmita i OHR-a, u koje su postavili vlastite pione koji bespogovorno izvršavaju njihove naloge, što predstavlja novi i možda najvažniji korak u daljem urušavanju slabašnih institucija BiH - naveo je Mlakić.

On je istakao da CIK, po novom Šmitovom zakonu, u potpunosti kontroliše izborni proces i praktično može modelirati izborne rezultate po vlastitoj volji, a da niko ne postavlja suvišna pitanja.

Mlakić je konstatovao da bi aktuelni razvoj situacije, po kojoj jedno parapolitičko tijelo poput CIK-a i Šmita preuzimaju ingerencije Parlamentarne skupštine BiH, bio u nekoj normalnoj, demokratskoj zemlji, što BiH već odavno nije, proglašen latentnim državnim udarom.

-Međutim, u jednoj smijuriji od države poput BiH, u kojoj jedan (ne)legalni strani namjesnik može raditi što god mu padne na pamet, možda je primjereniji izraz državni udav”, zaključio je Mlakić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana