Mitrović: Tri decenije od završetka rata i dalje tragamo za 53 osobe

GS
Mitrović: Tri decenije od završetka rata i dalje tragamo za 53 osobe

BIJELjINA - Predsjednik Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice Smilja Mitrović izjavila je da prošle godine nisu pronađeni posmrtni ostaci nijedne od 53 srpske žrtve za kojima traga ovo udruženje.

- Mada je od Odbrambeno-otadžbinskog rata prošlo tri decenije i dalje tragamo za posmrtnim ostacima 53 osobe sa ovog područja, a sve više roditelja umire od starosti, bolesti, a da nisu dočekali istinu o svojoj djeci - rekla je Mitrovićeva.

Ona je istakla da, uprkos svim opstrukcijama i teškoćama, neće odustati od traženja najmilijih, ukazujući da se ovaj proces odvija presporo.

- Niti ima napretka, niti volje nadležnih da se ovaj posao konačno završi, a porodice zaslužuju da znaju kako, gdje i zašto su nestali njihovi najmiliji - rekla je Mitrovićeva.

Ona je istakla da se svi moraju više angažovati, uključujući i Tužilaštvo, Institut za traženje nestalih i policiju.

- Nemamo dobru komunikaciju u razmjeni informacija sa onima koji bi trebalo da rade ovaj posao. DNK nalazi se sada šalju u Holandiju, a povratnu informaciju čekamo po nekoliko mjeseci i više, a identifikacija se može uraditi za 24 časa - rekla je Mitrovićeva.

Ona je poručila da porodice nestalih neće odustati od dokazivanja istine o stradanju Srba u proteklom ratu i da se neće pomiriti s tim da se za zločine kažnjavaju samo Srbi dok se krivica ostalih naroda minimizira ili negira.

Ovo udruženje je uputilo inicijativu svim lokalnim zajednicama da se na sjednicama skupština gradova i opština bar jednom godišnje raspravlja o procesu traženja nestalih osoba.

Takva vrsta podrške bi, smatraju, animirala i nadležne da ubrzaju ovaj proces a porodicama nestalih omogućila da dođu od istine o stradanju najmilijih za kojom decenijama tragaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana