Mitrović: Deklaracija će pokazati značaj u svim aspektima života

Srna
Mitrović: Deklaracija će pokazati značaj u svim aspektima života

BANjALUKA- Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda neće biti svedena na politički dokument, već će pokazati svoj značaj u svim aspektima života, od ekonomskog i privrednog do kulturnog i obrazovnog, istakao je u Banjaluci predstavnik Istraživačkog centra Banjaluka Ljubinko Mitrović.

Prije početka okruglog stola o Deklaraciji, koji u prostorijama Narodne skupštine organizuje Istraživački centar Banjaluka, Mitrović je naglasio da će danas biti riječi prvenstveno o praktičnoj primjeni svega navedenog u Deklaraciji.

-Organizovaćemo konferenciju posvećenu privrednicima, da vidimo šta privrednici očekuju od Deklaracije, kako da mijenjamo sliku koju gledamo cijelo ljeto da se satima čeka na graničnim prelazima i slično. Kako da građanima Srpske i BiH omogućimo benefite - rekao je Mitrović novinarima.

Kopredsjedavajući Parlamentarnog foruma Republika Srbija - Republika Srpska Dušan Marić izrazio je očekivanje da će današnja razmjena mišljenja iznjedriti prijedloge koje će pomoći bržem ostvarivanju ciljeva iz Deklaracije.

Naglasio je da prije svega misli na poboljšanje ekonomske i kulturne saradnje između Srpske i Srbije, ali i poboljšanju saradnje BiH i Srbije i svih naroda koji ovdje žive.

-Deklaracija u tački 49 kaže - Svesrpski sabor smatra da državni organi srpskog naroda treba da ponude narodima u okruženju sporazum o istorijskom pomirenju, trajnom miru i razvoju. Nadam se da će današnji skup i rad na ostvarivanju Deklaracije doprinijeti da dođemo do tog pomirenja -naglasio je Marić.

Savjetnih predsjednika Republike Srpske Marko Romić napomenuo je da je Deklaracija najvažniji politički dokument Srba u 21. vijeku, te da je to svojevrsni manifest opstanka i djelovanja srpskog naroda u ovom vijeku.

-Deklaracija je u svakoj svojoj tački izvor budućeg normativnog rada, prije svega dvije skupštine, a onda na opertativnom nivou dvije vlade -, rekao je Romić.

Istakao je da se u Deklaraciji insistira na uređenju BiH kao dejtonske strukture, kao one u kojoj srpski narod ravnopravno treba i mora da učestvujue u najvišim ustavnim institucijama na nivou BiH.

-To je bio podsticaj da se takve tačke nađu u Deklaraciji. Jer trenutno u dejtonskoj BiH imate potpunu marginalizaciju srpskog i hrvatskog naroda u zajedničkim institucijama, pa i u ovim najvišim kao što je Ustavni sud - rekao je Romić.

Narodna skupština Republike Srpske na 10. redovnoj sjednici, održanoj 2. jula, usvojila je Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i Zaključke vezano za tu Deklaraciju.

Deklaraciju je usvojila i Narodna skupština Srbije.

Predstavnici srpskog naroda iz Republike Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnici Srba iz regiona i svijeta, na Svesrpskom saboru u Beogradu donijeli su Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana