Mitropolit Lukijan se zahvalio Dodiku

Srna
Mitropolit Lukijan se zahvalio Dodiku

SENTANDREJA - Manifestacija "Srpski dani - Mjesec srpske kulture u Mađarskoj" u organizaciji Eparhije budimske, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, otvorena je večeras u Srpskom crkvenom muzeju u Sentandreji.

Mitropolit budimski Lukijan naglasio je da je cilj manifestacije njegovanje srpske kulture i tradicije, te zahvalio pokroviteljima ali i Mađarskoj u kojoj se uživaju vjerske i kulturne slobode.

"Zahvaljujem pokroviteljima, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i ministarstvu kulture Srbije. Hoću da istaknem da je predsjednik Dodik i ove godine značajno pomogao i donirao sredstva koja ćemo iskoristiti za promociju kulture. Ova pomoć nije prva, a neće biti ni posljednja", istakao je mitropolit Lukijan.

Otvarajući manifestaciju, mitropolit budimski je rekao da je pojam kulture jedan od najsloženijih pojmova, jer predstavlja sve duhovne okvire koji formiraju pogled na svijet.

"O bogatstvu naše kulture ne treba previše govoriti. O njoj govore manastiri, kolo, gusle, film, pa i vez sa Zmijanja. Govore i djela naših velikih umjetnika poput Uroša Predića, pa sve do danas", ukazao je u obraćanju prisutnima mitropolit Lukijan.

Manifestacija je otvorena izložbom u Srpskom crkvenom muzeju "Uroš Predić u Sentandreji"

Autor izložbe i kustos muzeja Kosta Vuković istakao je da je namjera bila da se osim prikazivanja djela Uroša Predića prikaže i zasluga porodice Vujić koja je zaslužna za čuvanje nekih djela od neprocjenjivog značaja, koja su poklonjena muzeju.

"Ovu priliku koristim da zahvalim porodici Vujić koji su Srpskom crkvenom muzeju poklonili ova djela. Riti Vujić u to ime poklanjamo Memorijalnu plaketu", rekao je Vuković.

Otvaranju manifestacije u Mađarskoj prisustvovao je državni sekretar Vlade Mađarske, gradonačelnik Sentandreje Filip Žolta, predstavnici javnog i kulturnog života te brojni gosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana