Mitropolit Hrizostom: Vjera u Boga očuvala karakter srpskog naroda

Srna
Mitropolit Hrizostom: Vjera u Boga očuvala karakter srpskog naroda

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je danas na Nišićima da je vjera u Boga očuvala karakter i prirodu srpskog naroda.

Mitropolit Hrizostom je, u besjedi nakon arhijerejske liturgije, povodom obilježavanja 150 godina postojanja hrama Svetih apostola Petra i Pavla u federalnoj opštini Ilijaš, rekao da su Srbi na Nišićima vijekovima stvarali istoriju i tradiciju srpskog naroda.

Vladika je podsjetio da je ovaj hram, poslije hramova u Visokom i Travniku, treći hram izgrađen u 19. vijeku, u slavu Svetih apostola Petra i Pavla.

- Danas se sjećamo tih početaka i duhovne borbe koju su vaši preci vodili da imaju ovaj hram - rekao je vladika Hrizostom i dodao da ovaj hram, po gabaritima, svjedoči o broju vjernika koji su ovdje dolazili i molili se Bogu.

Vladika je pozvao vjernike da se uvijek vraćaju i okreću Crkvi i vjeri.

- Gdje god da ste, Crkvi se vraćajte. Obnovili ste ovaj hram, ali ga treba održavati i posjećivati - rekao je mitropolit Hrizostom.

Sveštenik u ovom hramu Dejan Mladenović rekao je Srni da je ovaj jubilej veoma značajan za SPC, za srpski narod, a posebno za Srbe koji su u posljednjem ratu morali napusti Ilijaš i svoja ognjišta.

- Srbi iz ove opštine, iako su otišli i bili primorani da napuste svoje domove, vraćaju se i okupljaju oko crkve - dodao je sveštenik Mladenović.

U porti hrama danas će biti upriličen i bogat kulturno-umjetnički program.

Na Nišićima je prije odbrambeno-otadžbinskog rata bilo oko 400 srpskih domaćinstava, a danas ih je svega dvadesetak.

Hram Svetih Petra i Pavla porušen je 1995. godine, a obnovljen je isključivo dobrovoljnim prilozima naroda sa ovog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana