Mitić: Pobjeda Erdogana odgovara Banjaluci i Beogradu

Veljko Zeljković
Mitić: Pobjeda Erdogana odgovara Banjaluci i Beogradu

ANKARA – Pobjeda Redžepa Tajipa Erdogana na predsjedničkim izborima u Turskoj predstavlja veliki poraz Zapada, koji je sve vrijeme prije izbora "gurao" i favorizovao njegovog rivala, opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua, kaže za „Glas Srpske“ naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda Aleksandar Mitić.

Mitić dodaje da smatra da će njegov odnos prema balkanskim zemljama ostati isti, jer se radi o jednoj predvidivoj i pomirljivoj politici, koja će sigurno odgovarati i Banjaluci i Beogradu u nametnutim geopolitičkim okolnostima.   

- Iako je Erdogan izgubio u većim gradovima, on je i tamo postigao dobre rezultate u odnosu na neke ranije izbore. Mislim da je na kraju presudilo to što su građani u njemu videli političara koji ne dozvoljava drugima da se mešaju u unutrašnje stvari Turske. Radi se o jednom konzervativnom glasačkom telu, koje se bojalo tih promena - istakao je Mitić dodajući kako je nakon ovih izbora jasno da se mnogima u Turskoj dopada taj nezavisni kurs politike koji je Erdogan uspostavio posljednjih godina, a koji se, prije svega, odnosi na zapadne zemlje.

Kada su u pitanju očekivanja da li će on nastaviti sa diplomatskim igrama, klackalicom između Istoka i Zapada, Mitić kaže kako je nerealno očekivati da dođe do poboljšanja odnosa između predsjednika SAD Džoa Bajdena i Erdogana, jer je za to potrebna iskreno pružena ruka američkog predsjednika.

- Te ruke ne možemo videti, ali ukoliko bi do toga i došlo, ne verujem da bi je Erdogan oberučke prihvatio. I kada je u pitanju EU, ne očekujem neke veće pozitivne promene. Ranije uspostavljeni jaz će i dalje biti prisutan, jer je Erdogan odavno shvatio da od članstva Turske u ovoj evropskoj zajednici nema ništa. Toliko je godina ponižavan i on to neće više trpeti. Naravno, tu je i Rusija, koja mu je pružila neskrivenu podršku, pa i onu ekonomsku. Erdogan će znati da to ceni, te verujem da će ovi odnosi između Ankare i Moskve biti dodatno učvršćeni, što je novi problem i udarac za već uzdrmani Zapad - naveo je Mitić.

Erdogan je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora dobivši povjerenje 52 odsto birača, a analitičari ocjenjuju da su mu građani, i pored teške ekonomske situacije i migrantske krize, ponovo pružili podršku jer je uspio da u njihovim očima izgradi imidž snažnog lidera, modernog sultana koji se ne klanja nikome.

Prema njihovom mišljenju, poslije skromnih početaka Erdogan je nesumnjivo izrastao u političkog giganta, predvodeći Tursku posljednjih 20 godina i preobrazivši zemlju više nego bilo koji lider poslije Mustafe Kemala Ataturka, oca savremene republike, te da se iz njegove nove pobjede može zaključiti da većina građana Turske i dalje radije bira "čvrstu ruku".

Takođe, iako je Turska jedna od važnijih članica NATO-a, ne treba očekivati, kako navode analitičari, ni da Erdogan prekine svoje veze sa Kremljom, pogotovo one ekonomske, što će mu i u narednom periodu omogućiti da ima moćnu poziciju u geostrateškom smislu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana