Mitić o rezultatima izbora u Crnoj Gori: Sarajevo i Priština izgubili saveznika

Veljko Zeljković
Mitić o rezultatima izbora u Crnoj Gori: Sarajevo i Priština izgubili saveznika

BANjALUKA - Ubjedljiva pobjeda kandidata pokreta “Evropa sada” Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori predstavlja početak nove ere za Crnu Goru, koja će biti “ljekovita” i za cijeli region, jer sa čela države odlazi Milo Đukanović, čovjek koji je svoju dosadašnju vlast gradio na nacionalnim podjelama i antisrpskoj politici.

Kaže ovo za “Glas Srpske” naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda Aleksandar Mitić, navodeći kako smatra da su predsjednički izbori u Crnoj Gori održani 2. aprila istorijski događaj za Crnu Goru, ali i srpski narod u cjelini.

- Režim Mila Đukanovića je u prethodnom periodu naneo mnogo zla srpskom narodu. Sada se otvara novo poglavlje, koje je odškrinuto još pre dve i po godine, kada je njegov DPS prvi put ostao bez vlasti. Ovo sada je dobra prilika da se definitivno raskrsti s jednom pogubnom politikom koja je od Crne Gore napravila antisrpski element. Mislim da je Milatović pravi čovek da napravi taj jedan strateški zaokret, koji će čitavom regionu doneti jednu stabilnost, što sigurno nije bila politika Đukanovića, koja je bila izuzetno destabilizujuća - istakao je Mitić.

Navodi i da ga nisu začudile pojedine negativne reakcije iz Sarajeva i Zagreba, a u kojima se navodi kako pobjeda Milatovića predstavlja pobjedu velikosrpske ideje i uvodi Crnu Goru u težak i “mračan period za BiH i Kosovo”. Prema njegovom mišljenju, ovo i jeste “mračan dan za vlasti u Prištini”, jer su one do sada imale jaku političku podršku Đukanovića.

- Njegovim odlaskom Priština gubi jednu jaku polugu i strateški oslonac. Đukanović je to bio i bošnjačkom političkom faktoru u BiH. I kada izgubite jednog tako velikog i moćnog saveznika, onda treba i očekivati ovakve reakcije. Tim “dušebrižnicima” to postaje veliki problem i izaziva frustracije kakve i danas vidimo u Sarajevu. Ti i takvi treba konačno da shvate da se na antisrpskoj politici ne može graditi mir i suživot. Takva politika nikud ne vodi. Većina građana u Crnoj Gori je to shvatila - poručio je Mitić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana