Mitić: Dodik i Putin učvrstili savezništvo Srpske i Rusije

SRNA
Mitić: Dodik i Putin učvrstili savezništvo Srpske i Rusije

BEOGRAD - Naučni saradnik beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu Aleksadar Mitić ocijenio je da je susret predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Kazanju učvrstio savezništvo Srpske i Ruske Federacije.

Mitić je za Srnu istakao da je to posebno važno s obzirom na povećane pritiske koje posljednjih mjeseci trpi i sam predsjednik Dodik.

On smatra da je najvažniji aspekt susreta dva predsjednika apsolutni kontinuitet u kontaktima i međusobnoj podršci u već dugo vremena izuzetno izazovnom okruženju.

"Podrška Ruske Federacije je ključna za Republiku Srpsku u Savetu bezbednosti UN. To se pokazalo prilikom pokušaja imenovanja takozvanog visokog predstavnika ili prilikom debate u produžetku misije Altea, kada su ruski ambasadori u potpunosti stali uz Republike Srpske i praktično promovisali stavove", izjavio je Mitić.

On je naglasio da je ekonomska saradnja, takođe, važna za Srpsku, naročito u kontekstu prijetnji sa Zapada uprkos tome što ta saradnja u današnjim uslovima ne može da dostigne željene obime.

Mitić je ukazao da, s druge strane, ne treba zaboraviti da je Dodik posjetio i podržao Putina u maju prošle godine, pred takozvanu "ukrajinsku kontraofanzivu", u okolnostima u kojima su mnogi na Zapadu očekivali da će Rusija doživjeti poraz na bojnom polju, što se nije dogodilo.

"Rusija je danas snažnija nego što je bila pre godinu dana, ne samo na frontu, već i na ekonomskom planu, s obzirom na to da zapadni analitičari priznaju da sankcije nisu urodile plodom zbog uspešnog ruskog pivota ka azijskim tržištima.

To je, između ostalog, rezultiralo i procenom Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ o rastu ruske ekonomije od 2,6 odsto", naveo je Mitić.

Govoreći o uzajamnoj podršci dva saveznika, Mitić je objasnio da Republika Srpska pruža Rusiji ono što joj je u ovom trenutku najpotrebnije, a to su razumijevanje za specijalnu vojnu operaciju, protivljenje uvođenju sankcija Moskvi i NATO integracijama BiH.

"Moskva, pak, daje punu podršku Banjaluci u odbrani od pokušaja da se Republika Srpska uruši oduzimanjem nadležnosti, imovine i političke nezavisnosti u odlučivanju. Te poruke su ponovljene i učvršćene, što je veoma važno", konstatovao je Mitić.

rema njegovim riječima, reakcije Zapada na susret u Kazanju su očekivane i one su izuzetno kritične i fokusirane na to da je ovakva saradnja nedopustiva, da je nespojiva sa regionalnom stabilnošću i da, kako oni kažu, promoviše "maligni uticaj".

"To je logično, jer je ova saradnja brana interesima promotera antisrpske i antiruske politike. Republika Srpska nema obavezu usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU u pogledu sankcija prema Ruskoj Federaciji", ukazao je Mitić. On je istakao da se to neće desiti ni u slučaju da BiH počne pregovore o članstvu u EU, jer je harmonizacija neophodna tek u trenutku formalnog pristupanja Uniji.

"Kada i da li će se uopšte to desiti zavisi od mnogo faktora, od kojih mnogi nisu u nadležnosti ni Banjaluke niti Sarajeva", rekao je Mitić. Govoreći o značaju Ordena Aleksandra Nevskog, kojim je Putin odlikovao Dodika, Mitić je ocijenio da za Republiku Srpsku ovo priznanje znači ne samo zahvalnost za sve urađeno do sada, već i motivaciju i garanciju da će odnosi Srpske i Ruske Federacije ostati na najvišem nivou povjerenja i podrške.

On smatra da ovaj orden za predsjednika Dodika znači i dodatnu podršku vođenju spoljnopolitičke samostalnosti u kontekstu uzurpacije zajedničkih institucija BiH od strane političkog Sarajeva.

"Istovremeno, orden je i potvrda priznanja Banjaluci na istrajnosti u primjeni Rezolucije o vojnoj neutralnosti Narode skupštine Republike Srpske u geopolitičkom kontekstu, u kojem se BiH pokušava uvući u NATO uprkos jasnom protivljenju srpskog naroda", naveo je Mitić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predvodio je delegaciju Srpske u višednevnoj posjeti Ruskoj Federaciji gdje se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Delegacije Srpske prethodno je boravila u Bjelorusiji gdje se sastala sa državnim vrhom, sa predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom na čelu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana