Mitar Kovač za „Glas“ o napadu Ukrajine na Rusiju: Očajnički potez osuđen na propast

Veljko Zeljković
Mitar Kovač za „Glas“ o napadu Ukrajine na Rusiju: Očajnički potez osuđen na propast

Napad ukrajinske vojske na Rusiju, odnosno Kursku oblast, ali i otvaranje još jednog fronta u Belgorodskoj oblasti iz koje je počela evakuacija civilnog stanovništva nije mogao biti izveden bez saglasnosti te vojne i tehničke pomoći NATO zemalja i njihovog satelitskog izviđanja.

Kaže ovo direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma Mitar Kovač u intervjuu za “Glas Srpske”“, navodeći da je Kijev pokretanjem ove akcije stavio sve na kocku, zaigravši igru iz koje će opet izaći kao veliki gubitnik.

- Ukrajinski blickrig će na kraju propasti. Ruske snage su već, vojnim žargonom rečeno, izolovane ovo područje te je samo pitanje vremena kada će povratiti i kontrolu. Očekujem da nakon ovog Rusija krene u veliku ofanzivu na regiju Sumi, iz koje je izvršen napad - navodi Kovač, general u penziji, analizirajući pokušaje Ukrajine da rat prenese i na teritoriju Rusije.

GLAS: Koji su motivi Kijeva da bude izvedena ova pomalo samoubilačka vojna akcija?

KOVAČ: Postoji ih nekoliko. Prvi je da se kod međunarodne javnosti, ali i mentora i donatora novca i oružja stvori utisak da je Ukrajina pouzdan i jak saveznik, koji može da izađe na kraj sa moćnom Rusijom, prenoseći deo ratnih sukoba i na njenu teritoriju. Drugi cilj je sigurno bio da se ohrabri ukrajinska javnost, odnosno da joj se pokaže da je vojska navodno i dalje jaka i u stanju da se bori sa ruskom. Ovo je trebalo da bude poruka - nije još sve izgubljeno.

Na ovaj način se šalje i poruka - ako smo mogli prodreti na rusku teritoriju, zašto jednog dana ne bismo mogli povratiti i izgubljenu, koju trenutno drži ruska vojska. Ovo se nekako poklapa sa dobijanjem aviona F-16, “patriota” i drugih borbenih sistema, pre svega raketa za avione koje imaju veći domet, odnosno operativnu dubinu.

Treći momenat ove priče je pokušaj da se na ovaj način utiče i na rusko javno mnjenje, da se naprave određene pukotine. Ali, kako vidimo, do toga nije došlo. U stvari slanjem dela elitnih jedinica u Kursku oblast, koje će sigurno nakon ove akcije biti desetkovane, nastaće mnogo rupa u ukrajinskoj odbrani, koje svakim danom postaju sve očiglednije i veće. Da zaključim, bio je ovo potez očajnika, koji je zaigrao na jednu od poslednjih karata.

GLAS: Da li na ovaj način Kijev možda želi napraviti sebi nešto povoljniju poziciju za neke buduće pregovore?

KOVAČ: Neki analitičari i to navode kao jedan od motiva ovog napada, ali ne verujem da je to bio razlog. Rusko rukovodstvo ima jasan stav kada su u pitanju neki eventualni mirovni pregovori. Tačno se zna šta su njihovi uslovi i oni su u tome kategorični.

GLAS: Koliko ovaj napad ima veze i sa gasnim čvorištem Sudža u blizini istoimenog grada? Radi se o pogonu preko kojeg se pojedine zemlje Evropske unije snabdijevaju ruskim gasom.

KOVAČ: Ne verujem da će zapadne zemlje dozvoliti Ukrajini da eventualno bude uništen ovaj pogon, iako je ranije bilo slučajeva da je to rađeno od strane Kijeva i njihovih mentora iz Vašingtona. Prisetimo se gasovoda “Severni tok”. Vrlo često su izvođeni i napadi na nuklearnu elektranu “Zaporožje”. Radi se o suludim i nepromišljenim potezima. Rusija im sve to neće zaboraviti. Mislim da su pred nama dani kada treba očekivati promenu dosadašnje ruske taktike.

GLAS: U kojem pravcu bi ona mogla ići?

KOVAČ: Rusija je do sada vodila jedan rat iscrpljivanja ukrajinskih snaga. I to je davalo efekta, ali u ovim novonastalim okolnostima ruski stratezi će pretpostavljam promeniti taktiku i doneti daleko ofanzivniju vojnu strategiju, što podrazumeva i veću vojnu kontrolu, ne samo pripojenih teritorija već i graničnih.

To će verovatno podrazumevati stavljanje pod kontrolu svih teritorija koje graniče sa rekom Dnjepar. To onda znači i dolazak do Kijeva. Na jugu će pokušati da liše izlazak Ukrajine na Crno more. Da bi to što uspešnije bilo izvedeno, zahtevaće dodatnu mobilizaciju vojnih snaga, što će sigurno naići na odobravanje u ruskoj javnosti, pogotovo nakon ovih poslednjih akcija Ukrajine.

Zaporožje i Kursk

GLAS: Zaporoška nuklearka je juče pogođena dronom, da li može biti ugrožena bezbjednost i nuklearne elektrane “Kursk”? Zbog čega su ovi energetski objekti na meti ukrajinske vojske?

KOVAČ: Ovo nije prvi put da se ona nađe na meti. Radi se o izuzetno važnom energetskom objektu. U nekom prethodnom periodu Kijev je pokušao da je povrati pod kontrolu, ali nisu uspeli. Postaju svesni da to neće moći te na svoje načine nastoje da je onesposobe, a za to okrivljujući rusku stranu. Ko normalan bi uništavao nešto što drži pod svojom kontrolom, a pri tome je nešto strateško?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana