Mitar Kovač, vojni analitičar, za “Glas Srpske”: Srpska ne smije dozvoliti da od nje naprave koloniju

Veljko Zeljković
Mitar Kovač, vojni analitičar, za “Glas Srpske”: Srpska ne smije dozvoliti da od nje naprave koloniju

Nakon prijema Finske u NATO, a vjerovatno i Švedske do kraja ove godine, čelnici ovog vojnog saveza i stratezi iz Vašingtona, učiniće sve da i BiH uvuku u ovu organizaciju. Istakao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma iz Beograda, general u penziji Mitar Kovač analizirajući aktuelna dešavanja u svijetu i regionu.

- Vodeće zemlje NATO-a ne kriju da im je to strateški cilj i tražiće načina da to sprovedu i u delo, a pogotovo zbog odričitog stava stava vlasti u Srpskoj po tom pitanju. Mislim da će pokušati da nađu načina da politički zaobiđu Banjaluku. Zbog toga i ovoliki zapadni pritisci, pretnje sankcijama, crne liste, aktuelizovanje pitanje imovine. Mislim da se Srpska mora držati svog dosadašnjeg stava, jer se ovaj vojni savez nalazi na izdisaju. Mislim da bi to postalo izvesno ukoliko bi Donald Tramp ponovo došao na vlast. Ukoliko bi BiH kojim slučajem ipak na neki volšeban način bila uvučena u NATO, Srpska bi ekspresno bila pretvorena u koloniju, što se uostalom i sada nastoji, jer pogledajte kakva se farsa vodi oko otimanja imovine Srpskoj - kaže Kovač.

U nastavku ovog razgovora Kovač se osvrnuo i na curenje tajnih i povjerljivih spisa iz Pentagona, ali je otkrio i zašto Amerika toliko forsira Kijev da pokrene veliku ofanzivu, te zašto misli da je treći svjetski rat već u toku.

GLAS: Na društvenim mrežama objavljen je veliki broj povjerljivih američkih tajnih spisa. Da li oni mogu negativno da utiču na zapadno savezništvo, ali i sami dalji tok rata u Ukrajini?

KOVAČ: Pročitao sam kako američki istražitelji razmatraju kako je moglo doći do curenja ovih spisa. Do sada su izneli nekoliko teorija, od one da je to nezadovoljstvo radnika neke od obaveštajnih službi, kao što je svojevremeno bio Edvard Snouden, do toga da je to mogao učiniti i neki insajder koji želi da naruši američku nacionalnu bezbednost.

GLAS: Šta vi mislite?

KOVAČ: Smatram da je sve ovo režija američkih obaveštajnih službi, jer nakon 2013. i Snoudena, ovakvo curenje poverljivih obaveštajnih spisa je malo verovatno. Zar ne mislite da američke vlasti do sada ne bi otkrile ko je to uradio?! Zbog toga smatram da iza svega stoje stratezi iz Pentagona, koji su svesno pustili određeni broj “stvarnih” dokumenata u javnost, ali i deo onih koji su delomično prepravljeni. Sve ovo je deo jednog informativnog rata koji SAD vode protiv Rusije, ali je sigurno i jedna vrsta pokazivanja moći, da niko u svetu nije nedodirljiv.  

GLAS: Iz Kijeva se već danima najavljuje velika ukrajinska ofanziva. Da li će do nje i doći?

KOVAČ: Informativni rat prisutan je od samog početka sukoba u Ukrajini. I ovo najavljivanje velike ofanzive je deo toga. Mislim da se radi o zadnjem pokušaju Kijeva da ostvari neki vojni uspeh, kako bi se opravdalo to što su u Ukrajinu poslate ogromne količine oružja, ali i novca. Zelenskom se daje poslednja šansa da promeni stanje na terenu i ako ne uspe u tom mislim da ulazimo u jedno novo razdoblje ovog rata, koje bi moglo voditi ka pronalaženju nekog mirovnog rešenja.     

GLAS: Da li Vašington od Poljske i baltičkih zemalja pravi jedan mini vojni savez unutar NATO-a?

KOVAČ: Amerika zna da su joj te zemlje, zajedno s Rumunijom, najverniji vojni i politički saveznici. Te zemlje treba da budu udarna američka pesnica prema Rusiji, u eventualno nekom drugom poluvremenu ukrajinskog rata. Mislim da će se svemu tome priključiti i Nemačka, kojoj je dozvoljeno da 100 milijardi evra utroši za obnovu i modernizaciju svoje vojske.   

GLAS: Kako gledate na neočekivani zaokret u spoljnoj politici Moldavije. Predsjednica Maja Sandu istakla je da se većina građana protivi ideji napuštanja neutralnosti i ulaska u NATO.

KOVAČ: Kao prvo treba znati da je ona na to mesto došla na “krilima zapada”. Ali očigledno je shvatila, baš kao i obični ljudi iz ove omalene zemlje, da NATO nigde nije doneo sreću. Pogledajmo šta se desilo s Ukrajinom. Mislim da je ovaj zaokret rezultat i straha šta bi se nakon eventualne odluke o ulasku u NATO moglo desiti s Pridnjestrovljem.

GLAS: Paralelno s ovim pravi se i neko novo žarište na prostorima Indo-Pacifika. Da li ovi prostori mogu postati mjesto na kom će početi treći svjetski rat?

KOVAČ: Mislim da je, prema nekim merilima, treći svetski rat već u toku. I on nije vojni, već hibridni - ekonomski, politički, naftni, informativni. Ovaj rat vodi ka stvaranju jednog novog svetskog poretka u kom SAD neće biti jedina velika svetska sila. Sve otvorenije strateško savezništvo Kine i Rusije se profiliše kao novi centar moći u svetu koji propagira suverenizam, a ne globalistički i hegemonistički pogled na svet.

Narodni bunt

GLAS: Kako komentarišete izjave francuskog predsjednika da bi Evropa trebalo da napravi određeni otklon od SAD?

KOVAČ: Emanuel Makron nije suvereni predsednik. Pokazao je to do sada u mnogo navrata. On ne poštuje interese svog naroda, već samo globalističke elite. Zbog toga Francuska već godinama ekonomski tone. Mislim da je on na ovaj način želeo smanjiti strasti i narodni bunt u zemlji, jer većina Francuza ne voli Ameriku i NATO. I on to sada koristi, kako narodni protesti, ne bi prerasli u nešto više.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana