Mitar Kovač o posljedicama sankcija Rusiji: EU puca po šavovima, mogući i protesti

Veljko Zeljković
Mitar Kovač o posljedicama sankcija Rusiji: EU puca po šavovima, mogući i protesti

Evropska unija zbog energetske krize i problema u vezi sa snabdijevanjem gasom polako puca po šavovima, jer je sve više zemalja koje se protive gasnom embargu prema Rusiji. Pored ovog pucanja po unutrašnjim šavovima, mnogim evropskim zemljama zbog teške ekonomske i finansijske situacije i bumerang efekta uvedenih sankcija prijeti mogućnost da se već na jesen susretnu sa ozbiljnim i velikim političkim potresima i građanskim protestima.

Kaže ovo u intervjuu za “Glas Srpske” direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma iz Beograda, general u penziji Mitar Kovač, navodeći kako su briselske birokrate igrajući po notama Vašingtona i Londona gurnule Evropu u politički i ekonomski okršaj sa Rusijom iz kojeg nikako ne može izaći kao pobjednik.   

- Naznake toga već možemo videti u mnogim zemljama, u kojima političke fotelje postaju sve vrelije. Osvrnimo se samo na Italiju ili, recimo, Nemačku. Ti procesi neće zaobići ni zemlje u regionu, jer će doći do različitih oblika socijalnog bunta. Postaviće se pitanje vlastima zašto su se opredelile da svesno zemlju uvedu u recesiju, nestašice, restrikcije, što je u temelju uzdrmalo dosadašnji lagodni život Evropljana, nenaviklih na ovakve i slične stvari - kaže Kovač. 

GLAS: I dok Evropa muku muči sa posljedicama uvedenih sankcija, SAD uvoze rusko đubrivo zbog, kako je navedeno, zabrinutosti da bi vrtoglavi rast globalnih cijena đubriva mogao da dovede do nestašice hrane.

KOVAČ: I ovo pokazuje kako je Evropska unija zamorče u rukama Vašingtona. Amerika igra duplu igru. Pentagon je ovu krizu projektovao i sigurno je da oni neće vući one poteze protiv Rusije koji bi na bilo koji način mogli da joj štete, za razliku od briselskih birokrata, koje kao da se trude da što više zagorčaju život građanima Evropske unije. Politika Evropske unije se kroji u SAD i Velikoj Britaniji. Tamo se kroje sve odluke, od bezbednosnih, preko političkih do ekonomskih. I dok je tako, Evropska unija, odnosno većina članica neće imati budućnost. Ne bi me čak začudilo da se na kraju pojavi neka američka kompanija koja će Evropi prodavati ruski gas sa drugom “etiketom”. Da zaključim, Amerika se sa Evropom, preko Rusije, igra mačke i miša.

GLAS: Može li se naslutiti kraj ove agonije?

KOVAČ: To će se desiti kada Rusija ostvari sve svoje proklamovane političke i bezbednosne ciljeve, ali i kada na Zapadu shvate da ova njihova igra oko Ukrajine može svet samo dovesti u još veći glib. Povučene su već linije podele Ukrajine. A da bi se stavila i tačka na sve, neophodno je da dođe do geostrateškog dogovora. 

GLAS: Ko bi trebalo da stavi paraf na taj dogovor?

KOVAČ: Rusija, Amerika i Kina. Bez toga nema ni kraja. Evropa se u svemu tome gotovo ništa ne pita. Ovo nije rusko-ukrajinska kriza, već globalna, što se može videti u domenu ekonomije, finansija i politike. Dolar je gotovo dostigao evro. Sve to je dovelo do kraha unutar Evropske unije. 

Udar na dolar

GLAS: Rusija je nedavno Indiji prodala naftu, ali je pri tome tražila da to plaćanje ne bude u dolarima. Da li je ovo uvod u priču o “dedolarizaciji”?

KOVAČ: Iza enormnog štampanja dolara od strane FED-a krije se velika globalna pljačka. Amerika je dolar nametnula kao osnovnu valutu u trgovanju. I ta činjenica čuva ovu zemlju od ekonomskog kraha. Mnoge zemlje, pored Rusije, dovode u pitanje taj dosadašnji koncept plaćanja, pre svega nafte. Tu se, pre svega, misli na zemlje koje dele sličan sistem vrednosti kao i Rusija, ali i one koje se bore protiv globalizma. Ukoliko se ova praksa uvede u većoj meri, biće to ozbiljan udarac na dolar i Ameriku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana