Mitar Kovač, član Liste “Mi - glas iz naroda”: Ko drži Beograd, upravlja i Srbijom

Veljko Zeljković
Mitar Kovač, član Liste “Mi - glas iz naroda”: Ko drži Beograd, upravlja i Srbijom

Lista “Mi - glas iz naroda” napravila je veliko iznenađenje na proteklim parlamentarnim, ali i izborima za grad Beograd. Povjerenje građana obezbijedilo im je 13 mjesta u parlamentu Srbije, te pet ili šest mandata u Skupštini grada Beograda

 Osnivači ovog političkog pokreta su doktor Branimir Nestorović, novinar Siniša Ljepojević, politikolog Aleksandar Pavić, advokat Branko Pavlović, ali i general u penziji Mitar Kovač, koji u intervjuu za “Glas Srpske” kaže kako mu je još u vrijeme predizborne kampanje postalo jasno da će ova lista doživjeti veliki izborni uspjeh.

- Iako smo bili novi politički igrači, obilazeći gradove po Srbiji u predizborno vreme videli smo da imamo veliku podršku građana, te da dosta njih podržava našu programsku politiku, a koja se pre svega odnosi na zaštitu srpskih nacionalnih interesa. Prvo je pitanje KiM. Ne smeju se potpisivati nikakvi “sporazumi o normalizaciji odnosa”, a pogotovo ne francusko-nemački predlog koji podrazumeva priznanje lažne države Kosovo i uvlačenje južne srpske pokrajine u NATO savez. To se mora sprečiti. Drugo na čemu ćemo insistirati jeste da Srbija ne ide ka Evropskoj uniji ukoliko se nastavi sa briselskim ucenama. Uvek postoji alternativa. Naravno, tu je i pitanje odnosa prema NATO savezu, sankcija Rusiji, ali i zaštita Republike Srpske. Veliki deo građana je to prepoznao i pružio nam podršku - kaže Kovač.

GLAS: Kada ste odlučili da napravite ovu listu, šta su bili glavni motivi?

KOVAČ: Pa upravo pomenute stvari, odnosno očuvanje srpskih nacionalnih i vitalnih interesa države Srbije. U našem programu smo jasno definisali za šta ćemo se zalagati i boriti kao novi subjekt na političkom nebu Srbije. Tu su i pitanja bezbednosti, spoljne politike, privrede i razvoja Srbije, ali i, naravno, očuvanja tradicije.  Kao što smo isticali tokom izborne kampanje, tako i nakon nje, nećemo se svrstavati ni na čiju stranu, ni vlasti, a pogotovo ne opozicije. Uvek ćemo pre podržati suverenističku politiku, nego onu “evropejsku” koja je na štetu srpskih nacionalnih interesa.

GLAS: Da li je tačno da ste na predizbornu kampanju potrošili samo 12.000 evra?

KOVAČ: Potrošili smo manje od toga. Nismo tražili novac od države za kampanju. Nismo hteli ni da prihvatimo finansijsku pomoć raznih tajkuna. Uspeli smo da ostanemo čisti i svoji. Dosta smo koristili društvene mreže. Novac koji dobijemo nakon ovih izbora, a kao poslanička grupa u parlamentu Srbije, iskoristićemo za jačanje naše organizacije. 

GLAS: Pokazalo se da je vaša lista tas na vagi u formiranju nove vlasti u Beogradu. Tri su moguća scenarija, prvi i drugi da podržite neku od strana, ili da budu raspisani novi izbori. Šta je najrealnije, a pogotovo jer je stav čelnih ljudi vaše liste da ne dolazi u obzir saradnja sa predstavnicima liste “Srbija protiv nasilja”?

KOVAČ: Nećemo menjati svoj stav, a on je poznat. Sigurno je da nećemo stati na stranu onih koji, prema našem mišljenju, vode jednu pogubnu nacionalnu politiku. Beograd nije neka obična lokalna sredina. To je četvrtina Srbije. Onaj ko drži vlast u ovom gradu bitno utiče na gotovo sva krupna politička pitanja u Srbiji. 

GLAS: Kako onda izaći iz ove pat-pozicije?

KOVAČ: Ne bih sada iznosio svoj stav. Videćemo. Veliki je problem ovo što sada radi opozicija, što podseća na obojenu revoluciju i pokušaj pravljenja nekog novog Majdana. Tako nešto ne možemo podržati i osuđujemo takav odnos prema državi. U narednih nekoliko dana donećemo konačnu odluku o pitanju formiranja vlasti u Beogradu i upoznati javnost.  

Glasači iz Srpske

GLAS: Kako gledate na prozivke i optužbe na račun glasača iz Srpske, a koje su stigle od strane predstavnika liste “Srbija protiv nasilja”? Čule su se mnoge ružne riječi.

KOVAČ: Nažalost, to je pitanje bespotrebno ispolitizovano i stavljeno u prvi plan iako se radi o malom procentu ljudi. Zanemarljivom. To može samo povećati podele unutar Srbije. Ako je bilo i nekih propusta, odnosno ukoliko nadležne institucije utvrde da ih je bilo, treba ih ispraviti, a ne rušiti institucije. Mislim da bi daleko bolje bilo da se ubuduće ovo glasanje obavi na određenim mestima u Republici Srpskoj.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana