Mišić: Srpskoj potreban novi sistem plata

Srna
Mišić: Srpskoj potreban novi sistem plata

BANjALUK - Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da je potrebno uspostaviti novi sistem plata, jer kako navodi, poslodavci iskorištavaju institut najniže plate, i dodaje da je Sindikat predložio dokument koji može biti osnova za dalje razgovore i biće upućen socijalnim partnerima na razmatranje.

"Za sada jedina sigurnost za radnika u Republici Srpskoj je iznos najniže plate. Sve druge plate zavise od volje druge strane i to ne privlači radnike", rekla je Mišićeva novinarima u Banjaluci nakon konferencije „Novi sistem plata u Republici Srpskoj“ kojoj je prisustvovao i predsjednik Vlade Radovan Višković.

Na dokumentu je rađeno dvije godine, kaže Mišićeva, i dodaje da je u obračunu plate potrebno napraviti razliku u odnosu na stručnu spremu radnika.

"Da je danas na snazi ovaj sistem plata koji mi predlažemo imali bismo više novca za investiticije, penzije, fondove, zdravstveni i obrazovni sistem", pojasnila je Mišićeva.

Navodi da je plata važna i zbog odlaska u penziju, jer pojedini poslodavci isplaćuju platu koja nije u skladu sa Zakonom i na taj način umanjuju penziju kada radnik napuni godine staža ili starosti.

"To nije dobro i mi se tome moramo suprotstaviti", rekla je Mišićeva.

Konferenciji su osim članova organa Saveza sindikata i predstavnika granskih sindikata, prisustvovali i ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, ministar enrgetike i rudarstva Petar Đokić, te direktori Republičkog inspektorata, Poreske uprave i nadležnih fondova Srpske.

Savez sindikata ovom konferencijom obilježava 32 godine rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana