Mišel: EU zahvalna Finskoj što je zatvorila prelaze na granici sa Rusijom

SRNA
Mišel: EU zahvalna Finskoj što je zatvorila prelaze na granici sa Rusijom

MOSKVA - Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izrazio je danas solidarnost sa Finskom zbog odluke te zemlje da zatvori pola graničnih prelaza na granici sa Rusijom, optužujući Moskvu da pokušava da "instrumentalizuje" migrante za političke svrhe.

"Puna solidarnost sa finskim premijerom Peterijem Orpom i Finskom za odluku da ograniči prelaze na istočnoj granici. Zahvalan naporima Finske da zaštiti spoljnu granicu Evrope. Pokušaji Rusije da instrumentalizuje ranjive migrante neće ostati bez odgovarajućeg odgovora", napisao je Mišel na platformi "Iks".

Finska je prošlog četvrtka saopštila da će zatvoriti četiri od osam graničnih prelaza sa Rusijom od 18. novembra do 18. februara zbog priliva migranata sa Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

Finski list "Iltalehti" danas je objavio, pozivajući se na izvore, da je Vlada spremna da sutra zatvori preostala četiri kontrolna punkta.

Helsinki je optužio Moskvu da pomaže i ohrabruje migrante iz različitih zemalja uključujući Somaliju, Jemen i Irak da pokušaju da pređu u EU sa njene teritorije, navodno u znak odmazde za ulazak Finske u NATO. Rusija je odbacila optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana