Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, za „Glas Srpske“: Prilika da se svi preobrazimo nabolje

Miloš Vasiljević
Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, za „Glas Srpske“: Prilika da se svi preobrazimo nabolje

Treba zajedno da radimo na projektima koji će dugoročno doprinijeti da Republika Srpska bude jača i stabilnija, a u susret sutrašnjem prazniku, simbolično rečeno, treba da se svi preobrazimo, zajedno pobijedimo nesuglasice i trzavice, i počnemo žešće da radimo na razvoju Trebinja.

Istakao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić uoči Preobraženja Gospodnjeg, slave grada, dodavši da je Trebinje postalo turistička atrakcija, što im je samo motiv više da rade na dodatnoj afirmaciji.

- Tokom godine naš grad posjete turisti iz 90 zemalja svijeta, što nam daje za pravo da kažemo da smo grad turizma. Ipak, nećemo da sjedimo skrštenih ruku, učinićemo sve da to iz godine u godinu popravljamo - rekao je Ćurić.

GLAS: Kako će Trebinje obilježiti krsnu slavu grada? Sa političkim oponentima imate mnogo nesuglasica, ostanu li one po strani barem kada su ovakvi datumi u pitanju?

ĆURIĆ: Nadam se da ćemo se svi preobraziti nabolje, jer niko od nas nije savršen. Tačno je da ima trzavica, imamo i ljude koji ne žele jedinstvo, ali nama je cilj da zajedno, složno i jedinstveno proslavimo slavu i da rješavamo probleme jednoglasno. Za slavu grada stići će brojni gosti, prijatelji i pobratimi iz Srbije, Crne Gore i okruženja. Na nama je da ih dočekamo domaćinski.

GLAS: Za narednu godinu najavljena je izgradnja integrisanog graničnog prelaz sa Crnom Gorom u mjestu Zupci. BiH je raspisala tender. Koliko će to ubrzati promet ljudi i robe?

ĆURIĆ: To je dobra ideja, da doprinese bržem prometu, da smanji gužve. Naš cilj je da to stvarno funkcioniše, da neko ko je problematičan bude zadržan gdje treba, a onaj ko ulazi u ove dvije zemlje legalno, posebno iz susjednih opština, da s lakoćom prolazi, jer puno je onih koji taj prelaz koriste svakodnevno. Ne treba nam samo teoretski, nego i praktično da osjetimo njegove prednosti.

GLAS: Koji su krupni kapitalni projekti u Trebinju? Dokle ste došli sa izgradnjom bolnice?

ĆURIĆ: U vezi sa bolnicom bilo je puno komentara da li je zemlja oduzeta, da li je poljoprivredna, a prema mom mišljenju, to je manje važno u odnosu na kapitalni projekat koji dobijamo. Premijer Radovan Višković je rekao da, ako neko dokaže da je vlasnik zemlje, biće obeštećen, ali da, ako se vodi u našem gruntu koji je jedina validna adresa, logično je da nastavljamo gradnju, koju ćemo na ponos svih nas privesti kraju. Bilo je poteškoća prilikom realizacije tog projekta, ali smatram da će sve biti otklonjeno, te da će preovladati razum, jer je to velika stvar ne samo za naš grad nego za Hercegovinu i cijelu Srpsku. Nadam se da će najviše raditi odjeljenje za porodilje.

GLAS: Hoće li grad podno Leotara konačno dobiti aerodrom, o čijoj se izgradnji puno priča?

ĆURIĆ: Što se tiče aerodroma, to je priča koja već duže vrijeme traje, projektna dokumentacija i elaborat se rade, Srbija je nosilac projekta. Imamo problem na zajedničkom nivou, tako da imate ljude koji su za to da nam ne odlaze mladi i da se otvoraju nova radna mjesta, a neće da potpišu neki memorandum. To se mora jednom presjeći.

GLAS: Trebinje je postalo turistička destinacija. Ipak, na području grada samo je jedan hotel sa pet zvjezdica. Gdje tu vidite napredak i nedostaju li gradu novi moderni objekti?

ĆURIĆ: Apsolutno nedostaju, trenutno pregovaramo sa ljudima koji su u toj branši i žele da investiraju pa se nadamo napretku i na ovom polju. Činjenica je da se to ne može uraditi preko noći jer Trebinje prije 20 godina imalo je samo jedan hotel, a danas imamo 25 hotela i motela, gdje se turisti mogu kvalitetno odmoriti. Od korone bilježimo značajan porast broja noćenja, što je sigurnost ljudima koji žele da ulože. Naša prednost je da ne radimo samo ljetnu sezonu, nego svih 12 mjeseci. Uradili smo zatvoreni bazen, atletsku stazu, a sada radimo i stadion sa vještačkom travom. To su sve preduslovi da imamo uspješan i sportski turizam, a na stadionu “Police” pri kraju je i izgradnja reflektora.

GLAS: Imate li u planu gradnju kongresnog centra, koji je nasušna potreba ako znamo koliko imate dešavanja tokom sezone?

ĆURIĆ: Imamo u planu, kao grad, da u saradnji sa energetskim sektorom i “Elektroprivredom RS”, jer oni organizuju ozbiljne forume, pokušamo zajedno izgraditi kongresni centar i novu sportsku dvoranu, a to bi svima donijelo benefite. Kongresni i dentalni, uz avanturistički turizam, sve su popularniji.

Liga šampiona

GLAS: Već od ove sezone vaterpolisti Jadrana iz Herceg Novog na Olimpijskom bazenu u Trebinju igraće svoje mečeve Lige šampiona. Da li je i ovo afirmacija grada na Trebišnjici?

ĆURIĆ: Imamo dobru komunikaciju sa opštinom Herceg Novi. Vaterpolisti Jadrana ove godine će igrati najelitnije takmičenje na našem bazenu, jer njihov bazen ne ispunjava uslove. Mi želimo da i VK Leotar igra ozbiljna evropska takmičenja. Ranije su i reprezentacije Srbije, Crne Gore i Francuske bile na pripremama kod nas, a što je još važnije, rekli su da će se vratiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana