Mirjanić: U BiH ne postoji vladavina prava

Srna
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Željko Mirjanić rekao je danas da BiH nije zemlja u kojoj postoji vladavina prava i nije demokratska, zato je neophodno učiniti sve kako bi ovo bilo promijenjeno.

”U BiH se ne poštuje njen ustav zato što o sudbini zemlje ne odlučuju njeni narodi i građani, već neki činovnici iz zapadnoevropskih zemalja”, rekao je Mirjanić u Banjaluci na konferenciji “Ustavnopravna pozicija Republike Srpske”.

On je istakao da profesori uče studente da mora postojati sklad normativnog i stvarnog, što znači da ako u Ustavu piše da je jedna zemlja demokratska i da postoji vladavina prava, ne smije biti sumnje.

Sudija Ustavnog suda Republike Srpske Radomir Lukić rekao je da je vrijeme da se počne spremati nova generacija čuvara Srpske i njenih vrijednosti.

“U tom kontekstu treba shvatiti napore koje preduzima Studentska organizacija Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Republiku Srpsku treba čuvati, jer je izložena brojnim napadima iz BiH i inostranstva”, naveo je Lukić.

On je podsjetio da je Dejtonski mirovni sporazum oskrnavljen otimanjem nadležnosti Republici Srpskoj.

“Sada je Srpska izložena opštim napadima na šta mora biti adekvatno reagovano. Cilj jeste potkopavanje ustavne pozicije Srpske, prije svega kada je riječ o javnoj svojini koja ne pripada BiH”, naveo je Lukić.

Predstavnik Studentskog saveza Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Dejan Srdić rekao je da studenti žele aktivno da učestvuju u svim procesima kako bi bila sačuvana ustavna pozicija Republike Srpske.

Konferenciju je organizovao Studentski savez Pravnog fakulteta banjalučkog Univerziteta, a zvanični Srpske i predstavnici akademske zajednice dobili su zahvalnice ovog fakulteta za doprinos u njegovim radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana