Ministarsko vijeće nije produžilo mjere protiv BiH

Srna
Ministarsko vijeće nije produžilo mjere protiv BiH

BEČ - Ministarsko vijeće Energetske zajednice nije produžilo mjere kao odgovor na razna ozbiljna i uporna kršenja Ugovora o osnivanju Energetske zajednice od strane BiH, navodi se u saopštenju nakon sastanka Vijeća u Beču.

Vijeće nije pristalo ni na kvalifikaciju unaprijed utvrđenih kršenja od strane Srbije kao "ozbiljnih i upornih".

U saopštenju se pozivaju obje strane Ugovora da u saradnji sa Sekretarijatom pojačaju svoje napore koji vode ka punoj implementaciji tokom 2023. godine.

Ministarsko vijeće Energetske zajednice glasalo danas o aneksu o usvajanju mjera kao odgovor na ozbiljno kršenje Ugovora od strane BiH.

Osim toga, na današnjem sastanku bilo je planirano i da se ustanovi na koji način i u kojim slučajevima Srbija krši isti ugovor.

U saopštenju se ističe da je na današnjem sastanku usvojen cilj da se do 2030. godine smanji primarna i konačna upotreba energije, da se ubrza korišćenje obnovljivih izvora energije i smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte kako bi se postigla klimatska neutralnost do 2050. godine.

Ministri su usvojili i novi paket u vezi sa električnom energijom koji će omogućiti integraciju ugovornih strana u evropsko tržište, na principu recipročnosti, čime bi se podržala veća integracija obnovljivih izvora energije i postepeno odustajanje od upotrebe uglja.

Na sastanku je bilo govora i o koordinisanim mjerama radi obezbjeđivanja energetskog snabdijevanja, kao i o uticaju naglog porasta cijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana