Ministarka kulture povukla rješenje i izvinila se građanima i Eparhiji SPC

Tanjug
Ministarka kulture povukla rješenje i izvinila se građanima i Eparhiji SPC

PODGORICA – Ministarstvo kulture i medija (MKM) obratiće se Vladi Crne Gore sa prijedlogom da se Opštini Berane da saglasnost za postavljanje spomen-obilježja mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju. Ministarka Tamara Vujović se izvinila svim građanima i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog učinjenog propusta.

Ministarka Vujović je u odgovoru podgoričkim „Vijestima“ rekla da je povukla doneseno rješenje o odbijanju zahtjeva Opštine Berane i navela da resor kojim rukovodi ne može dati saglasnost za podizanje spomenika ličnosti od čije smrti nije prošlo 20 godina, na osnovu Zakona o spomen-obilježjima.

Pojasnila je da je rješenje o odbijanju stavljeno van snage zbog propusta resora. „U okviru Ministarstva kulture i medija nije sproveden cjelovit postupak u skladu sa odredbama člana 9 stav 2 i 3 Zakona o spomen-obilježjima. Naime, Ministarstvo ne može dati saglasnost za postavljanje spomen-obilježja za ličnosti prije isteka 20 godina od njihove smrti, osim uz prethodnu saglasnost Vlade. Ministarstvo je propustilo da od Vlade zatraži takvu saglasnost“, objasnila je Vujović u odgovoru „Vijestima“.

Ministarstvo je ranije odbilo zahtjev Opštine Berane za podizanje spomen-obilježja mitropolitu Amfilohiju. Tim povodom Eparhija budimljansko-nikšićka Srpske pravoslavne crkve oštro je osudila takvu odluku Ministarstva kulture.

Eparhija je posebno problematizovala obrazloženje u rješenju u kojem se pozivaju na član 10 Zakona o spomen-obilježjima, koji propisuje da nije dozvoljeno podizati spomen-obilježja za događaje koji označavaju gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore, te za ličnosti povezane sa okupatorom, fašizmom ili nacizmom. Eparhija je ocijenila da je citiranje ovog člana bez ikakvog činjeničnog konteksta u najmanju ruku pravno skandalozno i zlonamjerno.

Ministarka Vujović je odgovorila da se „ovi navodi ne odnose na lik i djelo“ mitropolita Amfilohija, te dodala: „Mitropolit Amfilohije je ličnost od izuzetnog značaja za Crnu Goru i jedan od najuglednijih episkopa u pravoslavnom svijetu. Izvinjavam se svim građanima Crne Gore i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj na propustu koji je učinjen.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana