Ministar Bojan Vipotnik za “Glas”: Prvi dokazi protiv Hrvatske u martu

Marijana Miljić Bjelovuk
Ministar Bojan Vipotnik za “Glas”: Prvi dokazi protiv Hrvatske u martu

Prva faza istraživanja stručnih timova u Novom Gradu sa ciljem sprečavanja namjera Hrvatske da sa druge strane Une odlaže nuklearni otpad je završena i rezultati će biti saopšteni početkom marta, rekao je “Glasu Srpske” ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik.

Naglasio je da od Hrvatske još nisu dobili zvaničan odgovor da odlaganja nuklearnog otpada neće biti do 2028. godine, ali i dodao da su BiH u borbi protiv namjera prvih komšija podržale i evropske zemlje.

- Međunarodna pomoć u ovoj borbi nam je i te kako potrebna  - kazao je Vipotnik.

GLAS: Da li je završena prva faza istraživanja stručnih timova u Novom Gradu i kakvi su rezultati tih istraživanja?

VIPOTNIK: Prvi dio istraživanja je završen. Rezultati su u finalnoj fazi obrade. Oni bi trebalo da budu javno prezentovani već u prvoj sedmici marta. To je prvi stepen istraživanja koje je sprovodio Zavod za geološka istraživanja i Institut za javno zdravlje RS.

GLAS: Koji su dalji koraci u istraživanju na obalama Une?

VIPOTNIK: Oni su utvrđeni akcionim planom koji je usvojen na sjednici Vlade Srpske. Nastavljamo dalja geološka istraživanja. Zavod za geološka istraživanja priprema javni poziv za dalje radove, odnosno bušenja i sve ono što je struka definisala kroz sami akcioni plan. Takođe, imamo u planu sa akademskom zajednicom, odnosno univerzitetima da sprovedemo istraživanja na terenu, među ljudima. Riječ je o društveno-sociološkim ispitivanjima koja su bitna za pripremu naše argumentacije.

GLAS: Zatražili ste zvaničan stav Hrvatske da do 2028. godine neće biti odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Da li ima odgovora sa druge strane?

VIPOTNIK: Na sjednici Koordinacionog tima u vezi sa Trgovskom gorom koji je održan početkom ove sedmice u Sarajevu to pitanje bilo je jedna od tema. Međutim, mi još uvijek nismo dobili zvaničan odgovor Hrvatske, odnosno potvrdu onoga što je premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao prilikom posjete Sarajevu, a to je da do 2028. neće odlagati nuklearni otpad na Trgovskoj gori.

GLAS: Na više događaja izvan BiH govorili ste da Trgovska gora ne može biti mjesto za odlaganje nuklearnog otpada. Kakav je stav predstavnika drugih zemalja o ovoj temi?

VIPOTNIK: Imamo podršku nekoliko evropskih zemalja. Tu prije svega mislimo na Mađarsku, Austriju, ali i Sloveniju u smislu njihove spremnosti i potrebe da postoje kapaciteti da se i dalje nuklearni otpad odlaže u Krškom. Takođe, i Srbija je na našoj strani, to se donekle i podrazumijeva. Međunarodna pomoć nam je i te kako potrebna. Na svakom mogućem sastanku i prilici gdje je to primjereno, a naravno i na marginama sastanaka sa međunarodnim relevantnim institucijama, upravo spominjemo tu temu i tražimo naše sagovornike na tu priču, odnosno one koji će stati u odbranu naših stavova.

GLAS: Koji su prioritetni planovi resora na čijem ste čelu?

VIPOTNIK: Nadležni smo u tri resorne oblasti. Pored goruće teme Trgovske gore u resoru ekologije imamo mnogo aktivnosti, koje su nekada nedovoljno popularne. Imamo tri nacionalna parka, Drinu, Sutjesku i Kozaru koji su dragulji Republike Srpske. Veliki dio naših aktivnosti upravo je posvećen ka održivosti zaštićenih područja. Imamo mnoge projekte koje sprovodimo sa međunarodnim partnerima i oni su usmjereni prema što boljem funkcionisanju zaštićenih područja. Imamo obavezu, ali to nam je i namjera i želja da proglašavamo neka buduća zaštićena područja.

Zakoni

GLAS: Koje zakone planira donijeti ministarstvo na čijem ste čelu u ovoj godini?

VIPOTNIK: Prošle godine usvojen je Nacrt zakona o zaštiti prirode, a nakon toga sprovedene su i javne rasprave i u toku ove godine uradićemo prijedlog tog akta. Takođe, planirane su i izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju, ali i usvajanje niza podzakonskih akata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana