Milovan Bjelica, načelnik Sokoca, za „Glas Srpske“: Nisam blizak SNSD-u, samo poštujem više nivoe vlasti

Miloš Vasiljević
Milovan Bjelica, načelnik Sokoca, za „Glas Srpske“: Nisam blizak SNSD-u, samo poštujem više nivoe vlasti

Najbitnije nam je da pu­t preko Romanije bude urađen i da ne zaobiđe Sokolac. Brza cesta bi bila spas za naš kraj, jer kada imate dobre puteve puno je lakše privući investitore. Mnogo ulažemo u razvoj turizma, a na Ravnoj Romaniji radimo i odmaralište “Sokolov grad” što je projekat koji smo započeli sa Emirom Kusturicom.

Istakao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” načelnik Sokoca Milovan Bjelica koji je već tri mandata na čelu te opštine. Kaže kako planira da se bori i za četvrti mandat jer je puno poslova započeto koje je potrebno završiti.

- Posljednjih deset godina riješili smo snabdijevanje vodom, ali i uređenje ponora, slivova i otpadnih voda, što je bio projekat od 20 miliona maraka. Voda je stigla za više od 500 domaćinstava, tamo gdje nikada nije bila - rekao je Bjelica.

GLAS: Koji su kapitalni projekti koji se rade ili su u planu u Sokocu?

BJELICA: Radimo više projekata. Kapitalni je svakako izgradnja solarne elektrane snage 100 megavata, gdje imamo zainteresovane ozbiljne investitore. Prikupili smo svu potrebnu dokumentaciju, a sve uz saglasnost resornih ministarstava i Vlade RS, koja je raspisala javni poziv za dodjelu koncesije zemljišta na području Sokoca. To je investicija vrijedna 120 miliona evra i u oktobru će biti poznat izvođač i rok za završetak radova biće 15 mjeseci, što je investitor i naveo u pismu namjere.

GLAS: Radite i gradsku kuću, koja će prema najavama biti reprezentativan objekat.

BJELICA: Izgradnja gradske kuće važan je projekat, kada je u pitanju oblast kulture. To je multifunkcionalni objekat u kome će biti smješteni kino-sala, pozorište, spomen-soba, turistička postavka, sala za sjednice i biblioteka. Projekat je odobrila Vlada RS i on je “težak” oko 8,5 miliona KM.

GLAS: Šta je prioritet, odnosno šta to najviše nedostaje Sokocu, a planirate da bude urađeno do kraja vašeg mandata?

BJELICA: Moramo raditi na rekonstrukciji “Toplane”, ali i proširenju proizvodnje toplotne energije na području opštine. Idemo sa jednim programom da popravimo stanje kada je energetska efikasnost u pitanju, do sada smo radili na osnovnoj školi, obdaništu i opštini, a u narednom periodu planiramo da radimo i objekte Doma zdravlja i Srednjoškolskog centra u saradnji sa UNDP-om i resornim ministarstvom. Osim toga, kada smo već kod energetske efikasnosti, postavićemo solarne panele na osnovnu i srednju školu, ali i sportsku dvoranu.

GLAS: Često se u medijima od vaših kolega iz opozicije može čuti da ste bliski vlastima, kako to komentarišete?

BJELICA: Nisam ja blizak vladajućoj garnituri, samo poštujem više nivoe vlasti. Moram istaći da imam veoma korektnu saradnju sa Vladom RS i predsjednikom Miloradom Dodikom. Znam svoje nadležnosti i odgovornosti, prava i obaveze kao načelnika opštine, moje je da sarađujemo u ime svih građana u vezi sa projektima. Da nemamo saradnju sa svim tim nivoima, ne bih imao rezultate kakve danas imamo.

GLAS: U SDS-u ste od osnivanja, na izborima ne znate za neuspjeh, a u politici ste duže od 30 godina. Hoćete li se na lokalnim izborima dogodine kandidovati po četvrti put za načelnika Sokoca?

BJELICA: Ponovo ću se kandidovati za načelnika jer to žele građani koji mi daju podršku. Već imam 65 godina, ali energija i dalje postoji. Dao sam sve od sebe posljednjih desetak godina što su građani prepoznali.

GLAS: NATO bombardovanje šireg područja Istočnog Sarajeva prije 28  godina bio je jedan od najtežih događaja na tom prostoru za Srbe. Posljedice se osjećaju i danas. Kako ih prevazići?

BJELICA: Težak je to bio period za naš kraj, tu sam sve to preživljavao i na drugi način i osjetio na svojoj koži, što je opšte poznato. Urađena je jedna velika nepravda prema našem narodu u tom periodu. I danas su veliki pritisci, samo što nas ne gađaju bombama, ali čini mi se sada još nepodnošljiviji. Sada pokušavaju da nam oduzmu sva prava.

Podrška poljoprivredi

GLAS: Nadmorska visina na kojoj se nalazi vaša opština idealna je za bavljenje stočarstvom. Koliko kao lokalna zajednica pomažete poljoprivredne proizvođače?

BJELICA: Stočarstvo je i te kako bitna grana kod nas. Recimo, 2012. godine imali oko 600.000 litara mlijeka na godišnjem nivou, a već sada imamo oko 5.000.000 litara što dovoljno govori koliko je bitno. Uvijek smo bili  uz poljoprivredne proizvođače, sufinansiranjem, nabavljali smo laktofrize, muzilice, uveli smo i podsticaj po litru mlijeka od deset feninga. Taj podsticaj doduše kasni nekoliko mjeseci, ali do kraja ove godine i tu obavezu prema mljekarima ćemo izmiriti. Subvencionisali smo i nabavku oko 300 plastenika pa se mnogi naši sugrađani bave i tom proizvodnjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana