Miloš Vučević, za „Glas Srpske“: U odnosu Srpske i Srbije nema skrivenih namjera

Vedrana Kulaga Simić
Miloš Vučević, za „Glas Srpske“: U odnosu Srpske i Srbije nema skrivenih namjera

BEOGRAD - Beograd vodi politiku saradnje i pružene ruke prema zvaničnom Sarajevu sa ciljem očuvanja mira, stabilnosti i prosperiteta građana obe zemlje. Dobrosusedski odnosi i bliska saradnja Srbije i BiH jeste u obostranom interesu. Komšije smo, upućeni smo jedni na druge i važno je da sarađujemo. Verujemo da će i političko rukovodstvo, pre svega bošnjačkog naroda, razumeti tu potrebu i prihvatiti pruženu ruku iz Beograda.

Poručio je to u intervjuu za “Glas Srpske” potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević.

Republika Srbija, kako je podvukao, poštuje integritet BiH i insistira da se u okviru njega poštuju i integritet i prava Republike Srpske.

- Odnos naše zemlje s BiH zasniva se na poštovanju slova Dejtona kojim je postavljen temelj ustavnog, pravnog i političkog uređenja te države. Srbija se protivi bilo kakvim revizijama Dejtona ako one nemaju saglasnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Saradnja Srbije i Srpske je intenzivna i odvija se na svim nivoima. Postoje brojni zajednički projekti, zajedničko obeležavanje važnih istorijskih datuma za srpski narod, a važan segment predstavljaju i finansijske donacije Srbije Republici Srpskoj. Prirodno je da su odnosi između Srbije i Srpske bratski, ali je naša zemlja, takođe, zainteresovana i za najbolje odnose s BiH u celini - rekao je Vučević.

GLAS: Jednom ste rekli tokom obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske da Srbiju i Srpsku niko i ništa ne može da podijeli, uz poruku da iduće godine moraju biti u znaku srpskog ujedinjenja. Međutim, svako pominjanje takvog načina povezivanja nailazi na salvu reakcija. Kako gledate na to?

VUČEVIĆ: Iz neobjašnjivih razloga kad god se pomene jedinstvo i saradnja srpskog naroda sa obe strane Drine to naiđe na osudu nekih političkih krugova u Sarajevu, iako Srbija podvlači da je za nedvosmisleno poštovanje Dejtona. Nekima to nije dovoljno pa smišljaju teorije zavere i, valjda polazeći od sebe, vide neke skrivene namere i napade. Mislim da je svima jasno da i u Srbiji i u Srpskoj žive Srbi. Nije li, stoga, prirodno da smo  bliski i da sarađujemo? Drugim narodima u regionu koje deli državna granica se ta saradnja ne spočitava. Braniti Srbima to pravo je neskriveno političko licemerje.

GLAS: Dok ste bili gradonačelnik Novog Sada i u svojstvu funkcionera SNS-a pozdravili ste ideju Milorada Dodika, tada srpskog člana Predsjedništva BiH, da vlast u Beogradu da automatsko državljanstvo Srbije za sve građane Srpske. Da li i dalje smatrate da je to dobra ideja te da li je i sprovodiva u djelo?

VUČEVIĆ: Nema apsolutno nijednog razloga da se tako nešto zakonski ne uredi. I to ne samo za Srbe iz Srpske, već i za ostale naše sunarodnike iz drugih država. Hrvatska je uradila nešto slično, ali i Mađarska koja je to pravo dala svim Mađarima rođenim na teritoriji bivše Austrougarske. Zašto Srbija ne bi razmotrila Dodikov predlog i ponudila državljanstvo svim svojim sunarodnicima, ma gde oni živeli. A Srbi iz Srpske su sigurno visoko na toj listi.

GLAS: Kakva je situacija na Kosovu i Metohiji? Može li Srbija da sačuva svoju južnu pokrajinu?

VUČEVIĆ: Bezbednosna situacija je napeta. Srbi u našoj južnoj pokrajini su gotovo svakodnevno na nišanu snaga pod kontrolom privremenih prištinskih institucija. U takvoj atmosferi dočekaće Vaskrs. Represija nad Srbima eskalirala je poslednjih godina od kada je Aljbin Kurti preuzeo vlast i počeo da sprovodi politiku jasno umerenu ili na proterivanje preostalog srpskog življa ili njihove nasilne asimilacije u ustavno-pravni poredak te takozvane države. Svedoci smo ogromnih napora našeg državnog rukovodstva i politike predsednika Aleksandra Vučića da se postigne sporazum kao temelj budućeg normalnog života i odnosa između Srba i Albanaca, ali i da Kurti nastoji da stavi do znanja Srbima da nisu poželjni na tim prostorima, jer mu ne odgovaraju kao institucionalni faktor. Srbija nastavlja mudru i uravnoteženu politiku. Nadamo se da će međunarodna zajednica pokazati više sluha i volje da reaguje na provokacije i agresivne postupke privremenih prištinskih institucija. Srbija ostaje posvećena miru i dijalogu i učiniće sve da sačuva mir. A za to je potrebna volja dveju strana, ne samo srpske.

GLAS: Imajući u vidu stav Srpske da će pratiti Srbiju po pitanju NATO-a, kakav danas odnos s tim vojnim savezom ima Srbija? Da li je moguće danas biti vojno neutralan?

VUČEVIĆ: Srbija i NATO sarađuju u okviru Programa Partnerstvo za mir i mi smo zadovoljni. Više puta smo svim međunarodnim partnerima stavili do znanja da nemamo nameru biti član nijednog vojnog saveza uključujući i NATO. Neutralnost ostavlja niz mogućnosti da na temelju ravnopravnosti i uvažavanja međusobnih interesa sarađujemo sa svima. Saradnja s NATO je za Srbiju važna jer je KFOR, na osnovu Rezolucije 1244 jedina legalna i legitimna vojna sila na Kosovu i Metohiji s mandatom da osigura bezbednost svih građana u pokrajini, a posebno Srba čiji su životi i imovina izloženi opasnosti.

GLAS: Koliko je i sukob u Ukrajini pokazao novo lice ratovanja?

VUČEVIĆ: Taj sukob i neki raniji pokazali su da današnje ratovanje izlazi iz konvencionalnih okvira. U sve većoj meri se koriste tehnologije koje do sada nisu bile zastupljene poput dronova, robotizacije, sajber napada... Ratovi današnjice sve više imaju hibridnu dimenziju i ratište se u tom smislu kao pojam menja. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije prepoznali su momenat i trendove te imamo i zaključak o neophodnosti “robotizacije” Vojske Srbije.

Nabavka oružja

GLAS: Srbija dosta radi na nabavci oružja. Gdje je ona danas u odnosu na period od prije desetak godina u pogledu borbene opremljenosti? Sa čim država sada raspolaže?

VUČEVIĆ: Učinjen je niz značajnih unapređenja na razvoju i jačanju Vojske Srbije. Izdvojio bih modernizaciju aviona “MiG-29”, savremene naoružane bespilotne letelice, borbene i transportne helikoptere, PVO sisteme, savremene artiljerijske i artiljerijsko-raketne sisteme, protivoklopni sistemi “Kornet”, besposadne platforme “Mali Miloš” i mnoge druge. Srbija procesom jačanja vojske ni na koji način ne ugrožava susede niti bilo kome preti. Želimo da budemo faktor mira i stabilnosti u ovom delu Evrope, a da snagom odvratimo eventualne pokušaje da se vojnim sredstvima ugroze interesi naše zemlje i naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana