Miloš Garić, urednik portala “Kosovo onlajn”: Amerika odlučuje o svemu na Kosovu

Veljko Zeljković
Miloš Garić, urednik portala “Kosovo onlajn”: Amerika odlučuje o svemu na Kosovu

Na severu Kosova i Metohije, u srpskim sredinama napetost i dalje traje i ne smiruje se. Srbi žive u konstantnoj strepnji za bezbednost i željni su mirnog života. Ali su isto tako i spremni da se odlučno odupru svim daljim napadima iz Prištine, a njih će, nažalost, sigurno biti u vremenu ispred nas.

Kaže ovo u intervjuu za “Glas Srpske” urednik portala “Kosovo onlajn” Miloš Garić, iz prve ruke opisujući trenutno stanje u južnoj srpskoj pokrajini nakon incidenta oko promjene dokumenata, podizanja barikada, upada specijalnih jedinica ROSU na sjever KiM, te nemilih scena koje su prijetile da prerastu u “nešto više”.   

GLAS: Vlasti u Prištini su na 30 dana odgodile primjenu, kako su ih nazvali, recipročnih mjera oko zamjene dokumenata. Šta kada istekne taj rok?

GARIĆ: Hapšenja, maltretiranja, napadi, ugrožavanje prava Srba na razne načine, to je danas tužna svakodnevica na Kosovu. Pogotovo u srpskim sredinama na severu. Ništa se u tom smislu neće promeniti ni u ovom roku od 30 dana, a posle njega može da bude i još opasnije. Ugroženi su sada i Srbi na severu, kao i oni južno od Ibra. Aljbin Kurti strahovladom i terorom želi Srbe da natera da odu, da odustanu od borbe i svojih prava na Kosovu i Metohiji. Kako bi to sproveo, on ne bira sredstva. Sada ukida dokumenta i preti otimanjem vozila, a već za mesec dana smisliće nešto novo. Stalno optužuje Srbe za kriminal i stvara uslove da brutalnim policijskim metodama širi strah i napetost.

GLAS: Kako komentarišete to što je Kurti ovu odluku povukao nakon pritiska SAD? Da li i ovo najbolje ilustruje ko u stvari vuče sve konce na KiM?

GARIĆ: Američka administracija odlučuje o svemu na Kosovu. To smo znali, a posle ovoga u nedelju kada je američki ambasador Džefri Hovenijer naredio Kurtiju da povuče odluku o reciprocitetu na mesec dana, potpuno je jasno da Vašington odlučuje o tome kako će se stvari odvijati u periodu ispred nas. Da li će Kurti posle 30 dana da nastavi da sprovodi svoje “recipročne mere” prema Srbima, zavisi isključivo od toga da li će dobiti zeleno svetlo iz američke ambasade u Prištini.

GLAS: Kako danas uopšte žive Srbi na KiM, te s kojim problemima se najčešće susreću?

GARIĆ: Teško na milion načina. A najveći problem je sigurno briga za bezbednost. Malobrojne porodice koje žive u selima u Metohiji i u centralnom Kosovu posebno su ugrožene. Država Srbija pomaže za osnovne materijalne potrebe, iz Beograda i Kancelarije za Kosovo i Metohiju svakodnevno dolazi pomoć i za zdravstvo, škole, grade se kuće i stanovi, ali ljudima je sve teže da trpe neizvesnost, pritisak ekstremnih Albanaca i obespravljenost u prištinskim institucijama.

ZSO mora da zaživi

GLAS: Očekujete li da zajednica srpskih opština ikada zaživi?

GARIĆ: Zajednica srpskih opština mora da zaživi. To je uslov od koga ni zvanični Beograd, ni Srbi na KiM neće odustati. Jer, samo uz stvarnu samoupravu Srba u sredinama gde žive na Kosovu, uz garantovana prava i zaštitu srpskog kulturnog i verskog nasleđa, naš narod može da se odupre napadima ekstremne vlasti u Prištini i samo tako može da ima uslove za budućnost. ZSO je prvi i glavni uslov za nastavak dijaloga i da bi Evropska unija uopšte mogla da povrati autoritet i u tom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana