Miloje Pršić, istoričar, o žrtvama u Jasenovcu: Gdje nestadoše Srbi iz Hrvatske

Veljko Zeljković
Miloje Pršić, istoričar, o žrtvama u Jasenovcu: Gdje nestadoše Srbi iz Hrvatske

Duhovi mračne prošlosti ponovo izlaze na vidjelo, a što onda prate i sve otvoreniji pokušaji istorijskog revizionizma.

Kaže ovo u intervjuu za “Glas Srpske” istoričar Miloje Pršić, jedan od učesnika naučnog skupa pod imenom “Jasenovac - licitiranje brojem ubijenih”, a koji bi trebalo da bude održan sutra u Beogradu, u organizaciji Društva srpskih domaćina i Evroazijskog bezbjedonosnog foruma. Prema riječima Pršića, da je na vrijeme pričano o NDH i Jasenovcu, da se Hrvatska suočila sa svojom crnom prošlošću, vjerovatno ne bi bilo ni ratova devedesetih.

- Ovo što se ponovo pokušava uraditi vodi samo ka novim trvljenjima i podelama, pogotovo jer na scenu opet stupaju oni koji žele oprati NDH i minimizirati strašne zločine u logoru Jasenovac kako u temeljima hrvatske državnosti ne bi bilo tragova krvi nevinih žrtava - kaže Pršić.       

GLAS: Da li je slučajno što je opet otvorena priča o broju ubijenih u koncentracionom logoru Jasenovac?

PRŠIĆ: To je još jedan pokušaj da se sa NDH skine genocidna etiketa. Žele se izbrisati tragovi zločina, odnosno genocida koji je od 1941. do 1945. učinjen nad Srbima. Prvo se ide sa revitalizacijom. Na taj način se pokušava napraviti jedna lažna slika stvarnih razmera zla, a što se najočiglednije manifestovalo u Jasenovcu, koga mnogi smatraju ravnim, pa čak i gorim od logora Aušvic, jer se radilo o animalnom iživljavanju nad ljudima, civilima samo zato što su druge vere ili nacionalnosti.     

GLAS: Kako gledate na nedavne otvorene napade na istoričara Gideona Grajfa koji je godine posvetio izučavanju logora Jasenovac?

PRŠIĆ: Objavio je tri knjige na ovu temu. Radi se o naučnim radovima koji na dokumentovan način donose pregled onog što se dešavalo u Jasenovcu, samoj NDH, ali i ulozi Alojzija Stepinca u tim mračnim i strašnim vremenima. Grajf je na dokumentovan način pokazao i dokazao da su u kompleksu logora Jasenovac ljudi ubijani na 54 načina. Ono što je objavio ne odgovara modernoj hrvatskoj istoriografiji, koja se pokušava revizionistički nametnuti. Zato i pokušaj njegovog osporavanja. Istoričar Hrvoje Klasnić jedan je od retkih stručnjaka iz Hrvatske koji koliko-toliko ima realan odnos prema Jasenovcu i NDH. Ali i to je, da tako kažem, na malu kašičicu, jer se i on nalazi pod velikim pritiskom.

GLAS: Znači, to je jedini razlog medijskog udara na njega?

PRŠIĆ: Da. Grajf je dokazao genocidni karakter NDH, da su postojali instrumenti istrebljenja. Od devedesetih godina i uspostavljana “moderne” države Hrvatske vlastima ne odgovara taj jedan narativ i pokušavaju na jedan prizeman način to promeniti. Cilj im je uvek bio pravljenje čiste države. Svaki dokument koji bi na to ukazao, kao o jednom planu, oni će osporiti. To rade i kada je u pitanju pismo koje je Stepinac poslao papi Piju, u kom se navodi kako je pokršteno 240.000 Srba. Taj dokument postoji.    

GLAS: Šta se krije iza pokušaja da Stepinac bude proglašen svecem?

PRŠIĆ: Kao prvo, koliko god se trudili, oni nikako ne mogu da amnestiraju ulogu Katoličke crkve u mnogim zločinima, pa i samog Stepinca. O tome postoji na tone dokumenata. Ali današnjim hrvatskim vlastima je neophodna “čista” i neokaljana crkva kako bi zaokružili priču o državi samo jednog naroda, jedne vere i jezika. Srbi samo smetaju. Kako nekada, tako i sada. I oni su nemilosrdni u sprovođenju plana koji je osmislio još Ante Starčević 1870. godine. Od tada se može pratiti ta jedna linija. Navešću vam jedan porazan podatak. U Hrvatskoj je 1941. živelo oko 31 odsto Srba. Koliko ih danas ima?

GLAS: Prema posljednjem popisu možda dva, tri odsto?

PRŠIĆ: Znači, Hrvatska je danas gotovo etnički čista. Prvo NDH i Jasenovac, onda devedesete i “Oluja”. Rezultat vidimo. Gde nestadoše toliki ljudi?! Pa u raznim genocidima i etničkim čišćenjima. Zato i pokušavaju to marginalizovati, ali i revitalizovati. U tom svetlu treba posmatrati i pokušaje da se Stepinac rehabilituje i proglasi svecem, jer je on bio jedno od oličenja NDH i Katoličke crkve. Ali niko ne može gumicom izbrisati da je NDH bila logor za Srbe. Jasenovac logor unutar logora. Naravno, tu su i Jadovno, Stara Gradiška i mnoga druga stratišta.

Bratstvo i jedinstvo

GLAS: Na koji način racionalno sagledati stradanje u koncentracionom logoru Jasenovac?

PRŠIĆ: U nekom prethodnom periodu sistem vladavine nije dozvoljavao da se otvaraju ovakva pitanja. Nije bilo uslova da se izađe iz zacrtane matrice ponašanja i retorike koja je uspostavljena, a što bi eventualno moglo narušiti takozvano bratstvo i jedinstvo. Ono je bilo trik parola, koje su se slepo i naivno držali samo Srbi. Pošto sam svedok svih tih događaja, jedno vreme sam insistirao da se objave, odnosno obelodane svi dokumenti o ovom genocidu. Govorili su mi kako je rano za to. Nije se moglo ništa govoriti ni o Golom otoku, ali ni o politici tadašnje KPJ. Komunisti nisu to dozvoljavali. I tako je bilo sve do polovine osamdesetih godina prošlog veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana