Milisav: Svim diplomata objašnjavam da Srpska insistira na Dejtonu

Srna
Milisav: Svim diplomata objašnjavam da Srpska insistira na Dejtonu

ISTOČNO SARAJEVO - Ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav izjavio je Srni da u svakoj prilici objašnjava kanadskim zvaničnicima da Republika Srpska insistira na poštovanju Dejtonskog sporazuma koji je BiH uspostavio kao zajednicu tri ravnopravna konstitutivna naroda - kao jedinog mogućeg okvira za funcionisanje i postojanje BiH kao složene državne zajednice.

I Kanada, pojasnio je ambasador, ima složeno federalno uređenje sa provincijama koje imaju značajne, često i isključive nadležnosti u oblastima zdravstva, poreske politike, energetike, saobraćaja, socijalne politike...

"Nadležnosti koje traži i koje pripadaju Republici Srpskoj su iste one koje uživaju Ontario, Kvebek, Alberta ili bilo koja provincija u sastavu Kanade. To su činjenice i jezik koji je razumljiv našim prijateljima iz Kanade i vjerujem da se uz kontinuiran rad u budućnosti možemo nadati izbalansiranijem stavu Kanade po ovim pitanjima", smatra Milisav.

JEDINSTVO I DOSLjEDNOST SRPSKIH AMBASADORA SU ODGOVOR TURKOVIĆEVOJ

Osvrćući se na istupe ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, on je rekao da se odnos s njom "ne bi mogao nazvati ni dobrim niti bez otvorenih pitanja".

Razlog tome su, prema njegovim riječima, upravo jednostrani potezi koje je Turkovićeva preduzimala bez konsenzusa u Predsjedništvu BiH, kao jedinom nadležnom za definisanje spoljne politike BiH.

"Nezakoniti pokušaji da se srpskim ambasadorima nametne obilježavanje praznika koji se ne priznaju u Republici Srpskoj, nelegalne instrukcije o spuštanju zastave na pola koplja, nepoštovanje stavova sva tri konstitutivna naroda i promovisanje samo jednog, bošnjačkog ineresa, samo su neki od razloga zbog kojih je bilo vemo izazovno obavljati ovaj posao u prethodne tri godine", rekao je ambasador BiH u Kanadi.

Milisav je istakao da je pozitivno u svemo tome, što se pokazalo jedinstvo i dosljednost srpskih ambasadora i generalnih konzula.

"Dokazali smo da uz podršku predsjednika Republike Srpske /Željke Cvijanović/ kao i srpskog člana Predsjedništva /Milorada Dodika/ imamo snagu da se odupremo i suprotstavimo tim pritiscima i napadima", naglasio je on.

BILATERALNI ODNOSI BEZ OTVORENIH PITANjA

Iako su odnosi Kanade i BiH prijateljski i bez otvorenih pitanja, njihovo unapređenje je značajno i za Republiku Srpski i Federaciju BiH, prije svega zbog činjenice da veliki broj državljana i građana BiH žive u ovoj sjevernoameričkoj zemlji, izjavio je Srni ambasador BiH u Kanadi.

Milisav je istakao da je unapređenje odnosa značajno i zbog činjenice da je Kanada članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH /PIK/, te dodao da Ambasada BiH u Otavi to kontinuirano i čini, uz napomenu da je, uz sve razlike u veličini teritorije i ekonomskoj moći, veoma važno te odnose graditi na temeljima međusobnog poštovanja i uvažavanja.

"Postoji kvalitetna saradnja, razumijevanje i međusobna podrška u brojnim oblastima gdje posebno treba istaći djelovanje u multilateralnim organizacijama i forumima", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Kanada je za vrijeme građanskog rata i neposredno nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma imala značajno prisustvo u BiH putem mirovnih misija i razvojne pomoći.

Milisav je podsjetio da je Kanadska agencija za međunarodni razvoj implementirala preko 120 projekata u BiH vrijednih više od 140 miliona dolara, te dodao da je samo u proces deminiranja uložila više od 10 miliona.

"Danas je prisustvo Kanade značajno manje i postoji mišljenje da se BiH ne nalazi visoko na listi prioriteta spoljne politike Kanade, o čemu najbolje svjedoči činjenica da je ona još 1999. godine zatvorila ambasadu te da je za BiH nerezidentno nadležna ambasada Kanade u Budimpešti", rekao je on.

Govoreći o odnosu Kanade prema Republici Srpskoj i aktuelnim političkim dešavanjima, Milisav je naveo da se Kanada, kao članica PIK-a, uglavnom pridružuje politikama i stavovima zemalja kvinte prevashodno SAD i Velike Britanije koje često nisu u skladu sa stavovima i interesima Republike Srpske.

"Sa druge strane uvijek naglašavaju svoju posvećenost očuvanju mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma", naglasio je on.

VEOMA USPJEŠNA SRPSKA DIJASPORA

Kada je riječ o srpskoj dijaspori u Kanadi, Milisav je rekao da je ona brojna, te da se procjenjuje da samo u Ontariju živi oko 50.000 do 60.000 ljudi srpskog porijekla, a u cijeloj Kanadi i više od 100.000.

Prema njegovim riječima, centar okupljanja i osnova identiteta je svakako Eparhija kanadska Srpske pravoslavne crkve, a postoji i veliki broj organizacija koja okupljaju srpsku dijasporu - škole srpskog jezika, zavičajna udruženja, kulturno-umjetnička društva.

"Obilježavaju se svi značajni datumi za Srbiju i Republiku Srpsku. Deveti januar je proslavljan čak u vrijeme pandemije virusa korona", rekao je Milisav, te dodao da je u četvrtak, 15. septembra, planirano i obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

On je naglasio da su Srbi u Kanadi, veliki broj njih, kao pojedinci veoma uspješni u svom poslovnom i profesionalnom životu, ali da organizacija Srba kao zajednice, naročito u političkom životu Kanade, ne prati uvijek taj pojedinačni uspjeh.

Milisav je naveo da postoje inicijative pojedinih organizacija i pojedinaca o ujedinjavanju srpske dijaspore, te dodao da je tome i sam dao skromni doprinos pa je tako formiran Kanadsko-srpski savez, sa idejom da se pod jednim krovom ili na jednoj platformi okupe sve ili što veći broj srpskih organizacija.

"Dakle, postoji potreba za osnivanjem organizacije koja bi omogućila jedinstvo i koordinaciju srpske dijaspore u Kanadi i siguran sam da će se na taj način, kada Srbi u Kanadi budu govorili jednim glasom, taj glas više čuti i uvažavati", zaključio je ambasador BiH u Otavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana