Milioni maraka blokirani sedam godina

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: Arhiva

SARAJEVO - Već sedam godina u BiH je blokirano više od deset miliona maraka koje su namijenjene za reformu javne uprave, a taj novac, prema riječima upućenih, u skorije vrijeme neće biti iskorišćen zbog političkih nadmudrivanja u ovoj zemlji.

I revizori su prilikom češljana izvještaja o izvršenju budžeta BiH za prošlu godinu potvrdili da ni lani nije bilo realizacije novca u okviru Fonda za reformu javne uprave.

- Iako je bilo raspoloživo 10,58 miliona KM, taj novac nije iskorišćen. Ovo je jedno od ključnih pitanja - naveli su revizori.

Fond za reformu javne uprave BiH ne funkcioniše od 2018, odnosno od tada je zarobljeno više od deset miliona maraka donacija namijenjenih za stvaranje efikasnije i bolje administracije.

Uprkos tome što Fond trenutno ne funkcioniše, lani je u BiH uspostavljeno novo političko tijelo, odnosno Koordinacioni odbor za reformu javne uprave te su započete aktivnosti na revidiranju Akcionog plana za reformu ove oblasti.

Takođe, iako je više od deset miliona blokirano, Koordinacioni odbor je zadužio Kancelariju koordinatora za reformu javne uprave i koordinatore entiteta i Brčkog da nastave razgovore sa donatorima aktivnim u BiH kako bi se obezbijedila nova ulaganja i uspostavio efikasan mehanizam koordinacije donatora u ovoj oblasti.

Sa novim koordinatorom za reformu javne uprave Darkom Kasapom, koji je na toj funkciji naslijedio Dragana Đuzulana, u petak nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Međutim, u Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave podsjećaju da je novac u Fondu za reformu javne uprave blokiran jer je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS 2017. godine tražilo da se donirani novac za reformu javne uprave u BiH doznači entitetima.

- Međutim, to nije bilo moguće sprovesti i od tada novac leži na računu. Blokiran je Fond i napravljena je šteta, kako na nivou BiH, tako i u entitetima. Uslov donatora je bio da se reforme sprovode na nivou BiH, a bili su obuhvaćeni i entiteti sa individualnim projektima. Od tada pa do danas zarobljen je novac za sprovođenje projekata i reformu javne uprave - navode u Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave.

Takođe, naglašavaju i da su za reformu javne uprave u početku donatorska sredstva težila oko 15 miliona KM te da je pet miliona vraćeno Švajcarskoj jer su oni htjeli da pokrenu arbitražni postupak protiv BiH.

- To je novac njihovih građana i oni hoće da imaju izvještaj o utrošku. Tako da smo mi bili primorani da taj novac vratimo. Ostalih deset miliona je na računu - poručuju iz Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave.

Navode i da je teško očekivati da u skorije vrijeme novac namijenjen za reformu javne uprave bude odblokiran.

- Sve su to neka politička nadmudrivanja. Čim je neki novac u opticaju i na raspolaganju sve političke struje se bore za te milione. Jedni hoće da ide u kantone, drugi u entiteta. Tome svemu se ne nazire kraj, a građani i privrednici koji vape za efikasnom administracijom ispaštaju - zaključuju iz Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave.

Tema i u Briselu

Koordinator za reformu javne uprave Darko Kasap nedavno je i na sastanku u Briselu iznio informacije o reformi javne uprave te tom prilikom naveo da značajan broj dobijenih preporuka nije implementirano.

- Moramo uložiti dodatne napore da bismo unaprijedili funkcionisanje javne uprave u zemlji, na svim nivoima - kazao je Kasap i dodao da je postignut napredak u pripremi Revidiranog akcionog plana za reformu javne uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana