Miličević: Zagarantovano pravo Republike Srpske da bira svoje predstavnike

GS
Miličević: Zagarantovano pravo Republike Srpske da bira svoje predstavnike

BANjALUKA - Predsjednik SDS-a Milan Miličević poručio je da stabilnost u BiH može postojati samo ako su sva tri naroda ravnopravna i konstitutivna, te istakao da je zagarantovano pravo Republike Srpske da bira svoje predstavnike, štiti vitalne interese i tako će ostati i ubuduće.

-Jedan član Predsjedništva će se birati u Republici Srpskoj, kao i delegati u Domu naroda, to je za mene nesporno i uvjeren sam da tu imamo unutrašnji konsenzus - poručio je Miličević.

On je naglasio da je dejtonski Ustav precizno odredio da Republika Srpska bira jednog člana Predsjedništva BiH, a da se pet delegata Doma naroda bira iz Republike Srpske i da je te odredbe nemoguće promijeniti bez dvotrećinske većine iz Srpske, saopšteno je iz SDS-a.

Miličević je istakao da svako narušavanje principa konstitutivnosti i ravnopravnosti vodi ka destabilizaciji.

-Zato ne razumijem ovu euforiju u FBiH nakon najave presude iz Strazbura kada i oni već imaju destabilizaciju odnosa upravo zbog takvog izbora hrvatskog člana Predsjedništva - rekao je Miličević, prenosi Srna.

Kako će FBiH birati svoje predstavnike, kako kaže, nije stvar Republike Srpske koja im to rješenje neće nametati, ali ni oni njoj, navodi se u saopštenju.

Miličević se oglasio nakon što su federalni mediji naveli da će sutra zvanično biti objavljena presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, prema apelaciji Slavena Kovačevića, savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. Iako odluka nije objavljena niti je bilo kakav dokument „procurio“ u javnost, uslijedila su reagovanja iz Srpske.

Federalni mediji tvrde da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio  da su prava Kovačevića prekršena zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Tvrde da je, u suštini, Evropski sud za ljudska prava zaključio da je pravo Kovačevića ugroženo jer on kao Srbin iz Sarajeva ne može odlučivati o izboru člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, niti kao Srbin iz FBiH ne može biti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Praktično, a ako je suditi po medijskim izvještajima s obzirom da presuda još nije objavljena, Evropski sud za ljudska prava smatra da BiH treba da bude jedna izborna jedinica kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana