Miličević za "Glas": Odluka Suda BiH politička, nastala pod pritiskom dva faktora

Marijana Miljić Bjelovuk
Miličević za "Glas": Odluka Suda BiH politička, nastala pod pritiskom dva faktora

BANjALUKA - "Potez Apelacionog odjeljenja Suda BiH da odbije žalbu SDS na odluku Centralne izborne komisije (CIK) o zabrani učešća toj stranci na predstojećim lokalnim izborima je politički, a nikako pravni", poručio je lider najveće opozicione stranke u Srpskoj Milan Miličević.

Naglasio je da je i odluka CIK-a bila politička, te da je Sud BiH samo slijedio takvu praksu. 

- Te odluke nastale su pod pritiskom dva faktora i to međunarodne zajednice i vlasti u Republici Srpskoj. To je pakleni plan o uništenju svega što je simbol Republike Srpske. Još tragičnije je da se to dešava sve isti dan kada je Milorad Dodik najavio ukidanje 9. januara kao Dana Republike Srpske. Isti dan odbija se i žalba SDS kao još jednom simbolu Republike Srpske - kazao je za "Glas Srpske" Miličević. 

Naglasio je da neće biti ukinut niti 9. januar, ali ni SDS. 

- Uložićemo žalbu Ustavnom sudu BiH, ali ići ćemo i do Strazbura i sigurno dokazati u konačnom da se radi o nezakonitoj odluci. Time ćemo osporiti i selektivnost i legalnost predstojećih lokalnih izbora. Sve to za SDS nije prepreka jer mi smo išli tri koraka unaprijed – poručio je Miličević. 

Naglasio je da će na predstojeće lokalne izbore izaći kao Srpska demokratska stranka pod sloganom "Volja naroda". 

- To je bio naš prvi slogan. Dokazaćemo da smo jači od ovih spletki i loših namjera. To je plan koji imamo i na kojem ćemo istrajati. Dokazaćemo da smo bili u pravu i na kraju sigurno pobjediti i preuzeti odgovornost za Republiku Srpsku – zaključio je Miličević. 

CIK je odbila da ovjeri SDS-u učešće na predstojećim lokalnim izborima jer je račun te stranke ugašen zbog američkih sankcija. Na tu odluku SDS se žalio Apelacionom odjeljenju Suda BiH koje je danas odbacilo njihov prigovor.  SDS se na predstojeće lokalne izbore prijavila i pod nazivom Srpska demokratska stranka – Volja naroda i tu prijavu CIK je ovjerio u četvrtak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana