Milićević: Veza Srbije sa Srbima iz zemalja regiona je neraskidiva

Srna
Milićević: Veza Srbije sa Srbima iz zemalja regiona je neraskidiva

BEOGRAD - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za dijasporu Đorđe Milićević rekao je da je jedan od strateških ciljeva Srbije očuvanje nacionalnog identiteta, bez obzira na granice koje fizički razdvajaju pripadnike srpskog naroda, te da je veza Srbije sa Srbima iz zemalja regiona neraskidiva.

Obraćajući se na skupu srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona, u Matici srpskoj u Novom Sadu, pod nazivom "Snaga našeg naroda uvijek je bila u jedinstvu", Milićević je posebno istakao značaj odnosa između Srbije i Srba koji žive u zemljama regiona.

"Naša veza sa sunarodnicima u regionu je neraskidiva, a naš cilj je da dijalogom i zajedničkim projektima osnažimo te veze. Ovakvi skupovi dokaz su odlučnosti države da ostane povezana sa našim ljudima u regionu i širom sveta, kako bismo zajedno radili na očuvanju našeg identiteta i stvaranju boljih uslova za napredak našeg naroda", rekao je on.

Milićević je kao tri ključna koraka istakao približavanje Srbije Srbima koji žive van granica Srbije, umrežavanje udruženja i organizacija koje okupljaju Srbe i otvaranje ove teme na nivou gradova i opština u Srbiji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Prema njedovim riječima, to se radi kroz programe podrške poput tematskih ljetnjih kampova za djecu, doniranja udžbenika i drugih inicijativa koje se tiču povezivanja i pomoći države svojim sunarodnicima.

Milićević je naglasio i da je zajednički cilj očuvanje srpskog jezika, kulture i tradicije, kao i da je važno zajedničko obilježavanje važnih datuma, poput Dana srpskog jedinstva i nacionalne zastave, koji nije samo dio prošlosti, već i simbol budućnosti i zajedničkih vrijednosti.

"Snaga našeg naroda uvek je bila u jedinstvu, niko neće moći da prekine veze koje gradimo, ukoliko ostanemo jedinstveni i složni u ostvarenju zajedničkih ciljeva", istakao je Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana