Milićević: Širiti istinu o Jasenovcu i ne dozvoliti da se ovakav zločin ponovi

SRNA
Milićević: Širiti istinu o Jasenovcu i ne dozvoliti da se ovakav zločin ponovi

JASENOVAC - Ministar u Vladi Srbije bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević rekao je danas u Jasenovcu da je važno njegovati kulturu sjećanja i nikada ne zaboraviti to veliko stradanje Srba u Drugom svjetskom ratu, te poručio da neće biti dozvoljena relativizacija i mistifikacija dešavanja u najvećem stratištu Srba u Jasenovcu.

"Mudrom i racionalnom politikom ne smijemo dozvoliti da se ovo ikada ponovi", istakao je Milićević.

On je naglasio da uvijek treba biti uz svoje sunarodnike, pogotovo one koji žive u Hrvatskoj.

"Podsjećamo danas na veliko stradanje našeg naroda. Zbog toga je naša obaveza i odgovornost da izrazimo poštovanje prema žrtvama i nikada to ne zaboravimo, šireći istinu o Jasenovcu", rekao je Milićević, nakon što je u Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Spomen-području Jasenovac u organizaciji Eparhije pakračko-slavonske održana molitvena proslava Svetih novomučenika jasenovačkih u spomen na žrtve genocida koje je NDH sprovela nad pripadnicima srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu na cjelokupnoj svojoj teritoriji.

Ruski ambasador u Hrvatskoj Aleksandar Nurizade rekao je da ovakve strašne događaje i ljude koji su stradali za slobodu u Drugom svjetskom ratu nikada ne treba zaboraviti.

"Moramo se ovih žrtava sjećati zauvijek jer su nam donijeli slobodu", poručio je Nurizade.

Damašnjoj molitvenoj proslavi Svetih novomučenika jasenovačkih u spomen na žrtve genocida koje je NDH sprovela nad pripadnicima srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu na cjelokupnoj svojoj teritoriji prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac, najvećoj "Fabrici smrti" na Balkanu u Drugom svjetskom ratu, ustaše su ubile stotine hiljada mahom Srba, Jevreja i Roma.

Sistem logora Jasenovac bio je zloglasan po varvarskim metodama i velikom broju žrtava.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, na prostoru okupirane Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Preživjeli logoraši u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac krenuli su u proboj 22. aprila 1945. godine, a u očajničkom jurišu na stražare od njih 1.073 samo je 169 uspjelo da se dokopa slobode.

Dijelovi 45. divizije Jugoslovenske armije oslobodili su 30. aprila 1945. godine koncentracioni logor Jasenovac, u kojem su hrvatske ustaše likvidirale, prema navodima jugoslovenske poslijeratne komisije, oko 700.000 mahom Srba te Jevreja, Roma i protivnika režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana