Milić: Kočićeva Krajina pamti zločine i pita zašto su nekažnjeni

Srna
Milić: Kočićeva Krajina pamti zločine i pita zašto su nekažnjeni

BEOGRAD - Krajina Petra Kočića pamti pad 13 zapadnokrajiških opština 1995. godine i zločine nad Srbima i onako pusta pita se zašto zločinci nisu odgovarali, izjavila je Ranka Srdić Milić, predsjednik Saveza krajiških udruženja iz Novog Sada, u čijoj će organizaciji večeras u Banstolu na Fruškoj gori biti obilježen Dan sjećanja na stradanje Srba zapadne Krajine.

Milićeva je podsjetila da su golgota i raspeće zapadnokrajiških opština koje su bile u sastavu Republike Srpske počeli 28. jula i trajali do 10. oktobra 1995. godine, kada je u združenom zločinačkom poduhvatu Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije u operacijama "Sana 95", "Južni maestral", "Južni potez" sa ognjišta protjerano najmanje 120.000 ljudi, a 1.664 ubijeno, dok se mnogi vode kao nestali.

Ona je naglasila da je tada na tom prostoru oformljeno 13 logora za Srbe, a da je iza zločinaca ostalo najmanje 20 masovnih grobnica.

"Najviše se zna za masovnu grobnicu u Mrkonjić Gradu gdje je pronađeno 181 tijelo, ali, osim nje, bilo ih je i u Kamenu kod Glamoča gdje je pronađeno 108 tijela, Carevom Polju kod Jajca 90, Šušnjaru kod Sanskog Mosta gdje su pronađena tijela 72 ubijena Srbina", rekla je Milićeva Srni.

Ona je istakla da za ove zločine niko nije odgovarao.

Milićeva je podsjetila da su jedinice hrvatske vojske na današnji dan 1995. godine u selu Bravnice kod Jajca granatirale autobus sa srpskim izbjeglicama iz Donjeg Vakufa, Jajca i Travnika, pri čemu je živo spaljeno ili naknadno strijeljano 80 ljudi, od kojih 12 djece.

"Neki od preživjelih su liječeni u Livnu, gdje su doživjeli naknadne torture po nacionalnoj osnovi", rekla je Milićeva i podsjetila da je napadom komandovao Damir Krstičević koji je nakon rata bio ministar odbrane Hrvatske.

Ona je naglasila da je, nakon što su zapadnokrajiške opštine doživjele strašna materijalna razaranja i uništenje kompletne privrede i infrastrukture, učinjeno sve da se Srbi nikada tamo ne vrate.

Milićeva je rekla da poseban problem u kulturi sjećanja na pad zapadnokrajiških opština predstavlja i to što ih ljudi, čak i oni najučeniji, dovode u vezu za hrvatskom zločinačkom akcijom "Oluja", iako su neke od 13 zapadnokrajiških opština pale i prije 4. avgusta.

Ona je navela da su krajiška udruženja u Novom Sadu, upravo iz želje da iz zaborava otmu stradanje zavičaja, od 2017. godine počela u Hramu Blage Marije u naselju Banstol na Fruškoj gori obilježavati Dan sjećanja na stradanje Srba u 13 zapadnokrajiških opština 1995. godine.

"Datum 13. septembar je i dan pada Drvara i ubistva pravednika u Bravnicama, ali i dan Svetih srpskih jasenovačkih novomučenika, a 13 je i zapadnokrajiških opština", rekla je Milićeva, koja će, osim za 1.664 žrtve, prislužiti svijeću i za tetku koja joj je poginula na rukama u Šipovljanima kod Drvara, dok su bježali iz rodnog Glamoča.

U ljeto i jesen 1995. godine sa područja 13 opština zapadne Krajine – Glamoč, Grahovo, Drvar, Petrovac, Ripač /Bihać/, Kupres, Jajce, Ključ, Sanski Most, Krupa na Vrbasu, Srbobran /Donji Vakuf/, Šipovo i Mrkonjić Grad, sa vjekovnih ognjišta je prognano više od 120.000 Srba, a ubijeno i nestalo 2.014 srpskih vojnika i civila.

U kombinovanim akcijama Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH za nekoliko mjeseci, uz zvjerstva koja su tada počinjena, trajno je promijenjena demografska slika opština u kojima su vijekovima živjeli Srbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana