Milić: Brčko- dio dejtonskog konteksta BiH

Srna
Foto: Agencije

BRČKO- Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić izjavio je u intervjuu Srni da Brčko može računati na dalji napredak ukoliko svi ključni politički akteri u BiH prihvate činjenicu da je distrikt projekat koji treba da podrži, a ne da ruši dejtonsku, dvoentitetsku konstrukciju BiH.

"Ustav BiH, prema kojem se BiH sastoji od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, obesmišljava sve tvrdnje kako je Brčko treći entitet, odnosno nekakav korpus separtum /zasebno tijelo/ van dejtonskog političkog konteksta", rekao je Milić.

On navodi da Brčko i jeste jedinica lokalne samouprave i naglašava da status distrikta, koji je u teritorijalnom smislu dio i Republike Srpske i FBiH, takozvani kondominijum, neminovno upućuje na saradnju sa svim ostalim nivoima vlasti u BiH u okviru njihovih nadležnosti.

"Brčko treba da bude most saradnje Republike Srpske i FBiH, a ne mjesto razdora. Mjesto koje spaja, mjesto kontinuiteta, a ne koje razdvaja, blokira, prekida, mjesto destrukcije... Naročito jer sam siguran da će odlaskom supervizije, Brčko trebati tehničku podršku za niz nadležnosti koje obavlja. Zar nije prirodno da takvu vrstu podrške tražimo i dobijemo u Banjaluci i Sarajevu, prije svega?", pita Milić.

On dodaje da se pregovara sa "Elektroprivredom Republike Srpske" o nabavci električne energije za Brčko.

"Ako na Brčko budemo gledali kao na projekat koji drži dejtonsku konstrukciju BiH, a ne onaj koji treba da posluži za njeno rušenje, siguran sam da će Brčko biti vrlo poželjna sredina za život i da će se kretati naprijed, na zadovoljstvo svih naroda i građana koji ovde žive", ističe Milić.

Milić kaže da za desetak godina Brčko vidi kao modernu lokalnu samoupravu, bez međunarodne supervizije.

On se nada da će angažman novog supervizora biti sve slabiji i da će dovesti do konačnog završetka supervizije. "To će značiti i da je napredak distrikta dostigao tačku sa koje nema povratka, odnosno da se i rad lokalne vlasti može okvalifikovati kao uspješan", ističe Milić.

Upitan kakva su očekivanja od supervizora Džonatan Menutija, koji je nedavno stigao, Milić kaže da supervizija ne može biti perspektiva Brčko distrikta jer se u EU ne može ni sa OHR-om niti supervizorom.

"Ako želimo u EU, ne možemo tamo ni sa OHR-om ni sa supervizorom u Brčkom. Ako, ipak, želimo da budemo kolonija, ako nam je to politički interes, ako hoćemo da drugi odlučuju umjesto nas, onda treba da se radujemo svakom produžetku mandata stranim administratorima u BiH ili da se molimo za njihov što duži boravak na ovim prostorima. Ja ne razmišljam tako i ne znam ko bi razuman, uopšte, na primjer, želio da cijeli život provede na vještačkim plućima, odnosno respiratoru, ako već može da diše samostalno?", pita Milić.

Milić naglašava da je, međutim, urađen niz dobrih stvari uz pomoć i asistenciju supervizora, te kao primjer navodi projekat revitalizacije Luke, koji je bio u blokadi pune tri godine od političkih predstavnika jednog naroda koji su to, pa skoro, proglasili pitanjem od vitalnog nacionalnog interesa.

Politička stabilnost omogućila realizaciju projekata

Govoreći o trenutnom stanju u Brčkom, Milić navodi da postoje pozitivni pomaci u funkcionisanju distrikta, što je rezultat djelimičnog konsenzusa o tome da lokalne teme budu dominantne.

On kaže da se, zahvaljujući tome, beru plodovi relativno stabilne političke situacije u Brčkom, pa se mogu realizovati važni infrastrukturni projekti, prvenstveno revitalizacija Luke i izgradnja magistralnog cjevovoda trasom obilaznice.

"Tu je i nekoliko projekata Svjetske banke, nekoliko kapitalnih investicija kao što su gradski bazeni, dvorana i stadion. Na planu poslovnih investicija, aktuelna je izgradnja slobodne ekonomske zone na Brodu, kao i pripreme za formiranje još jedne industrijske zone, i to na području nekadašnjeg tekstilnog kombinata `Interplet`", napominje Milić.

Ne insistirati na gradnji vjerskih objekata u centru grada

Osvrćućući se na teška i još neriješena pitanja kao što je zahtjev za gradnju džamije u centru Brčkog, Milić kaže da i Srpska pravoslavna crkva, takođe, traži lokaciju za crkvu u najužem dijelu grada, te ocjenjuje da sada nije vrijeme za to.

"Naravno, nisam taj koji odlučuje, jer su takve odluke na kolektivnim organima distrikta, dio su mehanizma takozvanog vitalnog nacionalnog interesa, ali moje je mišljenje da, u ovom trenutku, ne treba insistirati na gradnji vjerskih objekata u samom centru grada. Nijednog. Ni džamije ni crkve", naglašava Milić i dodaje da Brčkom ne treba politička kriza, jer ima mnogo prečih pitanja koja treba rješavati.

On ukazuje da u Brčkom ničija vjerska prava nisu ugrožena, te podsjeća da je distrikt prvi u BiH uveo vjeronauku u srednje škole, te izdvaja daleko najviše budžetskog novca za vjerske organizacije.

Pitanje trase auto-puta kroz Brčko bespotrebno ispolitizovano

Kada je riječ o neriješenom pitanju trase auto-puteva kroz Brčko, auto-puta Bijeljina-Banjaluka i auto-puta iz pravca Tuzle ka Orašju, a koji čine i dio trase auto-puta Sarajevo-Beograd, Milić kaže da je, nažalost, jedno, u suštini tehničko pitanje, bespotrebno ispolitizovano.

"Još uvijek važeći prostorni plan davno je definisao da auto-put Bijeljina-Banjaluka kroz Brčko ide trasom obilaznice. Dakle, iako imamo politički dogovor o toj trasi, nekome je, preko noći, palo na pamet da priziva, ili bolje rečeno, izmišlja, različite argumente u prilog protivljenju takvom položaju trase, od prostornih, pa do etničkih. Ti argumenti nisu bili isticani kada je usvojen važeći prostorni plan, pa ne znam zašto se potežu danas", napominje Milić.

U nedostatku drugačijeg političkog dogovora, ističe Milić, ostaje na snazi važeći prostorni plan i utvrđena trasa auto-puta Bijeljina-Banjaluka.

"Eventualna izmjena prostornog plana distrikta trebala bi da se odnosi samo na definisanje trase iz pravca Tuzle prema Orašju sa ukrštanjem sa auto-putem Bijeljina-Banjaluka. Logično je, i za mene apsolutno nesporno, da položaj te, druge, trase treba da odredi onaj ko će je finansirati, a to je Javno preduzeće `Autoceste Federacije BiH`", navodi Milić.

I tokom izborne kampanje sačuvati jedinstvo i raditi za Srpsku

Kada je riječ o predstojećim izborima i kako će se odraziti na dešavanja u distriktu, te bojazni da bi sa početkom kampanje Brčko moglo biti uvučeno u vrtlog politike sa drugih nivoa vlasti, Milić naglašava da distrikt kao tema neće biti dio kampanje.

"U tom smislu je evidentna evolucija posljednjih godina, jer gotovo svi politički akteri u BiH sa respektom gledaju na status Brčkog, utvrđen amandmanom jedan na Ustav BiH, ne dovodeći ga u pitanje. Zato i stalno ponavljam da je važno da se u svemu i isključivo držimo samo slova Ustava BiH, a ne nekakvog duha Dejtona", kaže Milić.

Milić, koji je i predsjednik SNSD-a u Brčkom, i kandidat na republičkim izborima za Narodnu skupštinu Srpske, ističe da će ova stranka tokom predstojeće kampanje činiti sve da se političke podjele među državljanima Republike Srpske, koje nažalost postoje kao posljedica političkog pluralizma, ne odraze na jedinstvo koje je neophodno za opstanak u Brčkom.

"U Brčkom nijedan državljanin Srpske ne smije biti opozicija Republici Srpskoj, a naročito ne političari. Ako je pojedinac pogođen nepravdom, teško živi, treba da se ljuti na političare koje smatra odgovornim, njima treba da bude opozicija, a ne Republici Srpskoj, koja mora ostati nedodirljiva u smislu kritika. Lična situacija ne može biti izgovor da se ne okupimo oko Srpske na svaki važan datum iz njene istorije, da radimo za njene interese i za njenu budućnost", poručuje Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana