Milanko Kajganić za “Glas Srpske”: Teško ćemo završiti sve predmete ratnih zločina

Veljko Zeljković
Milanko Kajganić za “Glas Srpske”: Teško ćemo završiti sve predmete ratnih zločina

Neću kalkulisati u svom radu. To mi nije padalo na pamet ni do sada, a tako će biti i u budućnosti.

Ovo su prve riječi novog glavnog tužioca BiH Milanka Kajganića, kojeg je tokom jučerašnjeg dana nakon niza peripetija oko javnog konkursa VSTS i zvanično imenovao na ovu dužnost.     

- Ukoliko tužilac utvrdi da postoji dovoljno dokaza za podizanje neke od optužnica, to će biti urađeno bez obzira na eventualne političke pritiske. Neće se čekati nikakav pogodan trenutak. To smo uradili i kada je u pitanju slučaj “Dobrovoljačka”, kada je bilo određenih pritisaka, tako će biti i ubuduće. Neće biti zaštićenih i povlašćenih - kaže u intervjuu za “Glas Srpske” Kajganić.

GLAS: Sjedate u vruću fotelju. Koliko Vam predstavlja teret činjenica da je Vaših nekoliko prethodnika smijenjeno sa te pozicije?

KAJGANIĆ: Činjenica da nijedan od mojih prethodnika nije dočekao kraj svog mandata predstavlja sigurno jednu vrstu tereta, ali napomenuo bih da sam prošlu godinu, obavljajući dužnost vršioca dužnosti, uspio ostati na ovom mjestu, a ovo imenovanje govori da sam dobro radio svoj posao. Nastojaću da rad Tužilaštva BiH dodatno unaprijedim. Vrijeme će pokazati koliko sam bio u tome uspješan.

GLAS: U nekoliko navrata ste rekli da nikada ni od koga niste tražili političku podršku da budete postavljeni na ovu poziciju?

KAJGANIĆ: To sam stalno naglašavao zbog raznih insinuacija koje su se pojavljivale u javnosti u vezi s mojim imenom. Želim to da ponovim i potenciram, jer smatram da pravosuđe treba da bude nezavisno od političkih uticaja kako bi moglo normalno da obavlja svoj posao u skladu sa zakonom.  

GLAS: Često se govori da su organizovani kriminal, korupcija i ratni zločini nešto sa čim se Tužilaštvo BiH do sada nije baš toliko efikasno nosilo. Da li se možete složiti s tim?

KAJGANIĆ: Djelimično. Bilo je određenih rezultata, ali sigurno ne u zadovoljavajućoj mjeri. Ne treba zaboraviti da Tužilaštvo BiH nije jedina institucija koja samostalno postupa u predmetima koji se tiču kako kriminala i korupcije, tako i ratnih zločina. Tu je ključna uloga i policijskih agencija, ali i ostalih koji mogu pomoći u procesuiranju krivičnih djela. Mislim da ćemo u narednom periodu sigurno poboljšati efikasnost Tužilaštva BiH i ono na čemu ću sigurno insistirati jeste da svi budu odgovorni za svoj prethodni rad.  

GLAS: Zašto ni toliko godina od završetka rata nisu procesuirani svi odgovorni za ratne zločine?

KAJGANIĆ: Nisu, ali vjerovatno, kako stvari stoje, ni neće. Trećina naših predmeta odnosi se na lica koja su trenutno nedostupna našim organima gonjenja. Objektivna otežavajuća okolnost je i to što je od završetka rata prošlo 27 godina, te je teško obezbijediti i dokaze. Da se u ranijem vremenu imalo više kapaciteta, možda se moglo i uraditi više. Ovako - tako je, kako je. Postoji mnogo okolnosti koje i dalje koče čitav ovaj proces, ali ćemo se potruditi da u cjelosti sprovedemo revidiranu Strategiju za procesuiranje ratnih zločina.

GLAS: Nakon imenovanja ste saopštili da će do kraja godine biti podignut veći broj optužnica, te da se radi o nekim od najsloženijih predmeta s kojim se Tužilaštvo do sada susrelo.

KAJGANIĆ: Radi se o predmetima koji se tiču organizovanog kriminala i zloupotrebe opojnih droga, u kojima su istrage već u poodmaklim fazama. Vjerujem da će do kraja godine biti kompletiran predmet ubistva načelnika krim-policije u Prijedoru Radenka Bašića, ali svi kapaciteti su usmjereni i na postupanje u predmetima koji su pristigli iz dešifrovanja kriptovanih aplikacija. Radi se o slučaju “Skaj”.

Zloupotrebe

GLAS: Kada su u pitanju suđenja za ratne zločine, ono što je gotovo postala praksa jeste da se optuženi, ali i osuđeni naprasno razbole.

KAJGANIĆ: Istina, ali Tužilaštvo nema mandat da se time bavi u slučaju osuđenih lica. To je u nadležnosti Suda BiH, koji naređuje vještačenje medicinske dokumentacije i zdravstvenog stanja osuđenih lica. Što se tiče optuženih, mi tu prikupljamo dokaze i dostavljamo ih Sudu BiH sa određenim prijedlozima. Pokušavamo spriječiti te i takve zloupotrebe. Zbog toga i neki sudski postupci toliko dugo traju, jer se uglavnom radi o licima starije dobi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana