Milan Vukadinović, načelnik Foče: “Buk Bijela” nije problem, već ključ

Vedrana Kulaga Simić
Milan Vukadinović, načelnik Foče: “Buk Bijela” nije problem, već ključ

FOČA - Izgradnja HE “Buk Bijela” jeste projekat od strateške važnosti ne samo za Foču, nego i cijelu Republiku Srpsku i BiH u cjelini. Ne znam šta da mislim o onima koji to ne prepoznaju, ali se iskreno nadam i vjerujem da ćemo za nekoliko godina imati modernu elektranu koja će proizvoditi električnu energiju, omogućavati otvaranje novih radnih mjesta i puniti budžete.

Poručio je to za “Glas” načelnik Foče Milan Vukadinović koji je ukazao na to da je već u svijetu vidljiva nestašica i goriva i struje, ali i dodao da Republika Srpska nema problema sa tim.

- Ali kada bi napravili još novih kapaciteta, mislim da možemo biti ne samo nezavisni, nego i ogromni izvoznici električne energije. To donosi sav prihod u republički budžet i lokalne zajednice. Od tog novca možemo da pravimo puteve, škole, bolnice, razvijamo turizam. Politika se uplela previše u ovu priču oko “Buk Bijele”, ali nadam se da će se sve riješiti i da će se ovaj projekat izdignuti iznad politike jer je to vitalni interes naroda, prije svega ove opštine. I uvijek ću isticati da je to strateški projekat Foče koji ne narušava životnu sredinu - kaže Vukadinović, uz podsjećanje da je “Buk Bijela”, odnosno HE “Gornja Drina” višedecenijski san ljudi u toj sredini.

Prihodi od HE bi išli, podvukao je, na račun opštine što bi im uveliko olakšalo da razvijaju putnu infrastrukturu i jačaju turizam koji im je as u rukavu, ali i brže sprovode u djelo ideje koje imaju te na najbolji način iskoriste ljepote prirode koje ih okružuju.

- Foča se može pohvaliti sa izuzetnim turističkim potencijalima, kao što je Nacionalni park “Sutjeska”, mnogobrojna jezera, prašuma “Perućica”, vodopad “Skakavac”, ali osim hotela, ovom dijelu Srpske zaista nedostaju normalni magistralni i regionalni putevi i nadam se da će naša vlada imati razumijevanja. U toku je tenderska procedura za put prema Šćepan Polju i dalje prema Tjentištu i mislim da je to žila kucavica ovog dijela Srpske te veza Foče sa Hercegovinom i s druge strane sa Crnom Gorom. Na taj način bi uvezali turizam od Višegrada do Trebinja sa Crnom Gorom, odnosno primorski turizam i planinski sa našim jezerima, raftingom na Tari i budućim nacionalnim parkom - kazao je Vukadinović.

Dobra putna infrastruktura je, podvukao je, osnova za razvoj turizma i privrede u Foči.

-  Stanje regionalnih i magistralnih puteva je takvo da se zovu samo tako na papiru. U praksi je to skoro pa makadamski put ne libim se da to, kao načelnik, kažem. To je državna sramota. Magistralni put Sarajevo - Foča - Podgorica je sramota BiH - kategoričan je.

Podsjetio je da su se nedavno, kao opština, bratimili sa Herceg Novim te da je dogovorena saradnja u oblasti zdravstvenog i turizma uopšte.

- Tu je u blizini i Jahorina, Sarajevo, Tivat... Sve nam je bog dao, samo treba da to pametno iskoristimo i samo jačamo kapacitete Foče, regije i Srpske. Prilivom novca od koncesija od HE mogli bismo riješiti te lokalne puteve i ljudima omogućimo pristojan život - zaključio je Vukadinović.

Planovi

Milan Vukadinović ističe da je opštinski budžet stabilan i likvidan, ali ne krije da kao i u svakoj opštini imaju problema.

- Borimo se sa tim i idemo krupnim koracima. Ništa ne može preko noći. Imam problem sanitarne deponije, u planu je rekonstrukcija gradskog trga, obnova gradske pijace, a u planu je izgradnja zgrade sa 55 stanova za mlade bračne parove jer želimo da ovdje sklapaju brakove i zasnivaju porodice - naglasio je Vukadinović, dodajući da je završen i projekat obaloutvrda jer s obzirom na to da su lokalna zajednica na dvije rijeke imaju problem sa plavljenjem. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana