Migranti sele na sjever

Ve­dra­na Ku­la­ga Si­mić
Migranti sele na sjever

SARAJEVO - Graničari na sjeveru BiH ponovo se suočavaju sa pojačanim pritiskom migranata koji nastoje da se dočepaju tla Evropske unije, a raste i broj evidentiranih slučajeva krijumčarenja ljudi.

Migrantski pritisak na BiH je posljednjih mjeseci gotovo u potpunosti bio oslabio, ali su domaće službe s posebnom pažnjom pratile na granici, te unutrašnjosti zbog nezakonitih ulazaka ili pokušaja prelaska iz Srbije i Crne Gore.

To za “Glas Srpske” potvrđuju u Graničnoj policiji BiH, koja je nadležna za granicu i pogranični pojas. Graničari su, naime, raspoređeni u ukupno šest regionalnih kancelarija i 26 jedinica na lokalnom nivou, koje svaki dan kontrolišu i nadziru oko 1.600 kilometara granice.

U vrijeme jake migrantske krize brojke su ukazivale da je najteže u dijelu Unsko-sanskog kantona, te na istoku zemlje. Međutim, novi podaci ukazuju i nove trendove na koje je, doduše, u nekim izvještajima o stanju na terenu i ranije upozoravano.

Prema podacima iz njihovih evidencija trend pada migrantskog pritiska je zabilježen tokom 2021. godine, a bio je “na snazi” sve do posljednja dva mjeseca, kada je ponovno zabilježen porast. Iako je ovogodišnji pritisak slabiji nego lani, podaci iz avgusta i septembra 2022. ukazuju na određeno povećanje migrantskog pritiska u odnosu na isti period prošle godine.

- Od pokušaja nezakonitog prelaska granice, od početka ove godine do 11. oktobra, odvraćeno je 4.100 osoba, a najviše upravo u avgustu i septembru. Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan područja graničnih prelaza, odnosno u graničnom pojasu - kazali su u Graničnoj policiji za “Glas”.

Učestali su i pokušaji krijumčarenja, te skrivanja migranata u teretnim motornim vozilima.

- Ovi slučajevi su najčešće evidentirani na graničnim prelazima Orašje, Brod, Šamac, Gradiška i Zvornik, gdje se migranti skrivaju u prikolice teretnih motornih vozila, cisterne i podnožje samih vozila - naglasili su.

Sagovornici “Glasa Srpske” ističu da su grupe migranata, u kojima ih je do desetak, sve vidljivije i na teritoriji Dervente i Broda, dokle stižu i u autobusima iz Sarajeva, a cilj je prelazak preko Save i dolazak u susjednu Hrvatsku.

Aktuelna situacija u vezi sa ilegalnim migracijama u zoni odgovornosti kancelarija koje pokrivaju sjeverozapad i sjeveroistok BiH bila je tema i, kako je potvrđeno, početkom mjeseca na sastanku rukovodstva Granične policije BiH, predvođenog direktorom Zoranom Galićem, sa kolegama iz nekoliko terenskih kancelarija i Uprave za operacije. Tada je upozoreno da je na tim područjima, koje pokrivaju nadležni u centrima kancelarija - Gradišci i Bijeljini, u posljednje vrijeme sve više ilegalnih migranata i pokušaja krijumčarenja ljudi.

- Pripadnici Granične policije gotovo svakodnevno sprečavaju pokušaje krijumčarenja u zonama odgovornosti tih terenskih kancelarija, ali i u zonama odgovornosti drugih - istakli su u Graničnoj policiji, u kojoj i dalje ističu značaj unapređenja saradnje s MUP-ovima susjednih zemalja, te mješovitim patrolama u graničnom pojasu.

Upozorenje

Iz nadležne Službe za poslove sa strancima BiH su nedavno upozorili da bi ulazak Hrvatske u Šengen zonu početkom naredne godine mogao promijeniti situaciju na granici.

- Jedan od problema s kojima bi se mogla susreti BiH je ulazak Hrvatske u Šengen i evrozonu, što znači preuzimanje zaštite spoljnih granica EU od strane Hrvatske i dodatno ojačavanje nadzora na granicama i zaoštravanje uslova za ulazak u tu državu - objelodanjeno je u nacrtu programa rada te službe za 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana