Migranti čekaju da legne milion

 Marijana Miljić Bjelovuk
Migranti čekaju da legne milion

BANjALUKA - U BiH je trenutno oko 1.500 migranata, što je najmanje od početka migrantske krize, a uskoro bi na račun nadležne Službe za poslove sa strancima trebalo da legne oko milion maraka za dobrovoljnu i prisilnu deportaciju stranaca iz prihvatnih centara, ali i izvan njih.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH navode da su trenutno najmanje brojke kada je riječ o broju migranata od 2018. godine.

- U BiH je trenutno 1.240 migranata u privremenim prihvatnim centrima, a izvan njih dodatnih 246. Prvi put od početka migrantske krize ispod smo broja od 1.500 migranata na više od 200 lokacija koje je Služba za poslove sa strancima BiH prebrojala - rekao je “Glasu Srpske” savjetnik ministra bezbjednosti BiH Saša Kecman. Naveo je da i dalje ima veliki broj ulazaka, ali isto tako i izlazaka migranata iz BiH.

Kada je riječ o čarter letovima o kojima se još od polovine godine priča, Kecman navodi da je novac donatora obezbijeđen i da je memorandum o tome potpisan krajem novembra prilikom posjete komesara Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Olivera Varheljija BiH.

- Novac je obezbijeđen, i to oko 500.000 evra, odnosno oko milion maraka. To je novac EU koji će biti korišćen za dobrovoljno udaljenje migranata, ali i ona nedobrovoljna - naveo je Kecman.

Naglasio je da su u toku formalne procedure, jer sve mora proći i kroz Ministarstvo finansija i trezora BiH, odnosno potrebno je njegovo mišljenje i saglasnost. Pojašnjava da će nakon toga novac dalje biti uplaćen na račun Službe za poslove sa strancima BiH.

- To može potrajati tri dana ili dok se formira nova vlast, pa da potraje dok ne bude izabran novi ministar - poručio je Kecman.

Podsjetio je da je krajem prošle godine letovima dobrovoljno vraćeno šest Bangladešana, a ove godine dva Pakistanca na osnovu sporazuma o readmisiji i četiri Marokanca na osnovu bilateralnog dogovora.

- Dakle, ukupno je komercijalnim letovima iz Sarajeva prema Istanbulu te dalje prema zemljama porijekla otišlo šest lica ove i isto toliko prošle godine - rekao je Kecman.

Naglasio je da je Evropa izradila i akcioni plan za zapadni Balkan koji predviđa pojačavanje nadzora granice, pa će i po tom osnovu biti obezbijeđena dodatna sredstva.

- Takođe, i to predviđa još veći fokus na deportaciju - zaključio je Kecman.

Zemlje

U migracionom profilu BiH za 2021. godinu navedeno je da je analizom podataka za posljednje četiri godine uočeno da je najveći broj nezakonitih migranata iz Pakistana i Avganistana.

- Njih je u protekle četiri godine bilo 42.624, što je polovina ukupnog broja nezakonitih migranata u tom periodu - navedeno je u migracionom profilu BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana