Memorijalna akademija u Kozarskoj Dubici: Veliki zločini zaslužuju trajno sjećanje

Srna
Memorijalna akademija u Kozarskoj Dubici: Veliki zločini zaslužuju trajno sjećanje

KOZARSKA DUBICA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je večeras da veliki zločini koji su se desili na ovim prostorima zaslužuju trajno sjećanje, a žrtve stradale od ustaškog terora u Drugom svjetskom ratu počast.

Stojičićeva je večeras u Kozarskoj Dubici prisustvovala Memorijalnoj akademiji "Zavjet sjećanju", koja je održana u okviru programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina–genocida Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Ona je rekla novinarima da su ova tradicionalna akademija i godišnja komemoracija u Donjoj Gradini važni događaji kojima se doprinosi kulturi sjećanja na žrtve ustaškog terora u Drugom svjetskom ratu.

-Činjenica da je u logoru Jasenovac stradalo više od 700.000 ljudi, od kojih je najveći broj Srba, govori o strahoti tog stradanja i teškoj istorijskoj činjenici da je ideologija jednog naroda mogla da ide dotle da se radi istrebljenje drugog naroda. Ta istorija treba da bude nauk cijelom čovječanstvu da se više nikada ne ponovi - istakla je Stojičićava.

Podsjetila e da su jasenovački logoraši izvršili proboj prije 78 godina, a da je veoma mali broj njih uspio da se domogne slobode i preživi.

-Oni su bili svjedoci dešavanja iz tog vremena. Svjedočili su o onom što su preživjeli i pozivali na sjećanje, pamćenje i obilježavanje tog stradanja - rekla je Stojičićeva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je da pripreme za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina–genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini teku planiranom dinamikom, te da večeras pristižu i zvaničnici iz Srbije koji će sutra prisustvovati parastosu i pomenu u Donjoj Gradini.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac rekao je novinarima da je više nego jasno da je NDH u Drugom svjetskom ratu izvršila genocid nad srpskim narodom koji se ne može zaboraviti, niti oprostiti.

-Mi Srbi znamo da oprostimo, ali je strašno to što brzo zaboravljamo. Ovo ne smijemo zaboraviti jer je to najveće stradanje srpskog naroda u njegovoj istoriji - naglasio je Banjac i posjetio da je u sistemu koncentracionog logora Jasenovac postojao jedini logor za djecu na svijetu.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da će parastosu u Donjoj Gradini sutra prisustvovati najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije, te da se očekuje da će parastosu i pomenu prisustvovati najveći broj ljudi do sada.

-Očekujemo više od 400 autobusa sa učenicima osnovnih i srednjih škola iz cijele Republike Srpske - rekao je Reljić.

Podsjetio je na plan izgradnje memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, koji će, kako kaže, biti trajna opomena i sjećanje na sve žrtve srpskog naroda koji je ovdje stradao jer je Donja Gradina najveća masovna grobnica srpskog naroda na ovom području.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović najavio je da će u izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina sutra u devet časova biti otvorena izložba učeničkih likovnih i literarnih radova o temi jasenovačkog stradanja.

-Na taj način škole svake godine aktivno učestvuju u obilježavanju ovog značajnog datuma, kada se sjećamo stradanja srpskog naroda u logoru Jasenovac -  rekao je Damjanović.

On je istakao da je Republički pedagoški zavod kroz nastavne programe, posebno istorije i srpskog jezika, napravio neke promjene koje su jako važne za izučavanje događaja iz Drugog svjetskog rata i devedesetih godina dvadesetog vijeka.

Direktor Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković rekla je da večerašnjom Memorijalnom akademijom "Zavjet sjećanju" počinje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina–genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

-Večerašnju akademiju pripremili smo u saradnji sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom (SPKD) „Prosvjeta“ iz Kozarske Dubice, odnosno Dramskim studijom `Artist` i Srpskim pjavačkim društvom „Višnjić" - navela je Tulekovićeva.

Memorijalnoj akadmiji u Domu kulture u Kozarskoj Dubici večeras je prisustvovala i izaslanik predsjednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac, ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić i Dragan Galić, direktor preduzeća "Vode Srpske" Miroslav Milovanović, brojni opštinski i republički zvaničnici, gosti i građani.

Memorijalnu akademiju, koja se tradicionalno održava uoči centralnog komemorativnog skupa u Donjoj Gradini, pripremila je Javna ustanova "Spomen-područje Donja Gradina" u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana