Mehmedu Aleševiću pet godina zatvora zbog zločina u Bužimu

Srna
Mehmedu Aleševiću pet godina zatvora zbog zločina u Bužimu

SARAJEVO - Apelaciono odjeljenja Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu i osudilo Mehmeda Aleševića na pet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Bužimu.

Alešević je oslobođen optužbi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, saopšteno je iz Suda BiH.

Sud je Aleševića proglasio krivim jer je u periodu od decembra 1994. do kraja aprila 1995. godine na području Cazina, Velike Kladuše i Bužima, u svojstvu referenta u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade, u improvizovanom zatvoru hotelu "Radoč" postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Protiv ove presude žalba nije dozvoljena, navodi se u saopštenju.

Sud BiH osudio je u februaru Mehmeda Aleševića na pet godina zatvora zbog zločina počinjenih 1994. i 1995. nad zatvorenim civilima u Bužimu.

Alešević koji se tokom suđenja branio sa slobode, a kao referent Vojne policije 505. bužimske brigade takozvane Armije BiH proglašen je krivim po devet tačaka optužnice za teška zlostavljanja civila, dok je po jednoj tački optužnice oslobođen.

Alešević, koji se nalazio van BiH, uhapšen je u maju 2015. godine i deveti je osumnjičeni za ratni zločin na lokalitetu hotela "Radoč" u Bužimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana