Međunarodni posmatrači: Izbori konkurentni i dobro organizovani

Srna
Foto: Anadolija

SARAJEVO - Opšti izbori u BiH bili su konkurentni i u cjelini dobro organizovani, uz poštovanje osnovnih sloboda tokom kampanje, navodi se u saopštenju zajedničke međunarodne posmatračke misije.

U zajedničkom dokumentu podsjeća se da je proces tokom dana izbora prošao prilično mirno, ali da je bilo nekoliko incidenata oko i na glasačkim mjestima.

Posmatrači navode i to da su uglavnom poštovane procedure glasanja, ali da je često ugrožavana tajnost davanja glasova, a bilo je i slučajeva u kojima neovlašćnjeni ljudi prate glasače i „pomažu“ im prilikom glasanja.

Misija je glasanje u mnogim mjestima ocijenila negativno, uglavnom zbog proceduralnih neregularnosti.

-Sada kada su građani BiH glasali, političari i političke stranke treba to da vide kao mandat za rad u korist budućnosti zemlje i perspektive evropskih integracija -izjavio je šef delegacije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Štefan Šenah.

On je naglasio da je posebno važno to da se mladim glasačima obezbijedi osjećaj da njihova budućnost leži u BiH, te da je zato ključno da se prevaziđu razlike između različitih etničkih grupa.

Šef delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a Irene Čaralambides izjavila je da je kapacitet za upravljanje izbornim procesom veoma dobro uspostavljen u BiH, ali da će stvarno povjerenje u demokratske procese vjerovatno ostati nedostižno sve dok državne strukture sprovode interese stranaka, umjesto da odgovore na volju ljudi.

U saopštenju se navodi da je šef delegacije Parlamentarne skupštine NATO-a Mini Kodeli rekla da su izbori bili dobro organizovani i konkurentni, te da građani danas mogu s pravom da očekuju da će izabrani političari preuzeti odgovornost za budućnost BiH u korist svih građana - za sigurnu i bezbjednu zemlju, pomirenje, socijalne i ekonomske prednosti i demokratski progres.

Šef delegacije Evropskog parlamenta Andreas Šider izjavio je da žali zbog odluke Kristijana Šmita da u posljednjem trenutku nametne promjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

On je rekao da, sada nakon izbora, Evropski parlament poziva na neometano formiranje vlasti i brzo sprovođenje svih obećanih reformi, uključujući izborne, u skladu sa odlukama lokalnog i međunarodnog suda.

Šef delegacije ODIHR Peter Tejler primijetio je da je izvještavanje medija bilo značajno ograničeno.

On je dodao da su izbori pokazali dodatnu podjelu duž etničkih i političkih linija, te da glasači zbog toga nisu imali potpune i nepristrasne informacije prilikom odlučivanja za koga da glasaju.

Saopštenje je izdala zajednička misija Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine OEBS-a, Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Parlamentarne skupštine NATO-a i Evropskog parlamenta.

Međunarodna posmatračka misija u BiH imala je ukupno 471 posmatrača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana