Među osumnjičenima za terorizam i radnik Policijske stanice Bosanska Krupa!

G.S.
Foto: Hajrudin Šabić/ATV

BOSANSKA KRUPA - Radnik Policijske stanice Bosanska Krupa, Hajrudin Šabić (48), jedan je od šest osoba koje je SIPA uhapsila zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa terorističkim napadom na tu policijsku stanicu.

Šabiću se, zajedno sa ostalim osumnjičenima na teret stavlja da je podstrekavao ili pomagao maloljetnom E.S. (15) u napadu na stanicu u kojoj je i sam zaposlen, a u kojoj je ubijen policajac Ozren Maran, dok je ranjen njegov kolega Avdo Hasanović. Osim Šabića u akciji su uhapšeni Hakija Kanurić, Hidajet Mušić, Dževdet Mujović, Muharem Bajrić i Rijad Nahić i oni će danas biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

“Hajrudin Šabić godinama je zaposlen u PS Bosanska Krupa. Nije imao status policijskog službenika, već državnog službenika - namještenika koji je radio na sistemu veze i gotovo je svakodnevno bio u kontaktu sa Maranom i ranjenim Hasanovićem”, potvrđeno je za ATV u MUP-u Unsko-sanskog kantona.

Izvor blizak istrazi otkriva da je Šabić bio jedan od organizatora “Škole Kurana” koja se nalazi u Ulici 5. korpusa u Bosanskoj Krupi. Dosadašnja istraga ukazuju da je maloljetni E.S. (15), koji je osumnjičen za napad na policijsku stanicu, često posjećivao objekat u kojem se nalazi “Škola Kurana”, a koji je u operativnim evidencijama policijskih agencija u BiH označen kao paradžemat.

“Šabić je završio Islamsku pedagošku akademiju, a iako je riječ o čovjeku koji je radio u PS Bosanska Krupa, on se godinama dovodi u vezu sa vehabijskim pokretom”, kaže izvor blizak istrazi.

Pojašnjava da Šabić duže vrijeme prolazi kroz operativne evidencije policijskih agencija u BiH kao bezbjednosno interesantna osoba, dok se “Škola Kurana” u Bosanskoj Krupi pominje kao mjesto u kojem se okuplja veći broj izrazito radikalnih pripadnika vehabijskog pokreta. U tom objektu su često boravili i uhapšeni Dževdet Mujović i Muharem Bajrić.

Podsjetimo, nakon napada u kojem je ubijen policajac Maran i ranjen njegov kolega Hasanović SIPA je 25. oktobra sprovela akciju u kojoj je uhapšeno sedam osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo terorizma, odnosno podstrekavanje ili pomaganje terorizma. Od sedam uhapšenih, jedna osoba je puštena na slobodu dok će ostali biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH na dalje postupanje.

U okviru akcije SIPA je izvršila pretrese stambenih i pomoćnih objekata na devet lokacija, a tom prilikom je oduzeto oružje, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

U okviru dosadašnje istrage Federalna uprava policije “češljala” je društvene mreže maloljetnog E.S. kao i mobilne telefone koje je koristio. U njima su otkrivene brojne poruke koje je maloljetnik slao poznanicima, a u kojima je navodno objašnjavao razloge zbog kojih napada policiju. U jednoj od tih poruka kao razlog je naveo: “podržavanje cionista, želju za Evropskom unijom, ubijanje nevinih muslimana i ubistvo šejha Jusufa Barčića (vođa i osnivač selefijskog pokreta u BiH koji je 2007. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći u Tuzli)”.

Na društvene mrežama osumnjičenog maloljetnika postoje brojne natpisi na arapskom jeziku. Na pozadinskoj fotografiji njegovog Fejsbuka je fotografija militantne grupe i odjeljka zloglasne Al Kaide u Libanu. Nekoliko militantnih ilustracija nalazi se i na njegovog Instagram profilu u čijem opisu piše: “Govori istinu, u ime Alaha, dok te ne ubiju; pa u firdevs sa Muamedom”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana