Mediji pišu: Dolazi novi ambasador SAD u BiH!

Agencije
Mediji pišu: Dolazi novi ambasador SAD u BiH!

PODGORICA - Za novog američkog ambasadora u BiH imenovan je diplomata koji je godina službovao na Balkanu Daglas Džouns, kome je Predsjedništvo BiH još prije nekoliko sedmica dalo agreman, piše podgorički portal "Žurnal.me".

Daglas Džouns se trenutno nalazi u svojoj zemlji na pripremama za preuzimanje nove funkcije, što znači da trenutni ambasador u BiH, Majkl Marfi broji posljednje ambasadorske dane u Sarajevu, navodi zurnal.me.

Daglas D. Džouns je preuzeo svoje dužnosti kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja u septembru 2021.

On nadgleda evropsku bezbjednost, uključujući NATO, OEBS i kontrolu konvencionalnog naoružanja, Sjevernu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i arktičku bezbjednost. Džouns je nedavno služio kao otpravnik poslova i zamjenik šefa misije u Misiji SAD-a pri NATO-u od avgusta 2018. do septembra 2021.

Obavljao je još dvije dužnosti kao zamjenik šefa misije u američkim ambasadama u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Njegova prethodna domaća zaduženja uključuju direktora Kancelarije za održavanje mira, sankcije i borbu protiv terorizma u Birou za međunarodne organizacione poslove pri Državnom sekretarijatu, direktora za NATO i Zapadnu Evropu u Savjetu za nacionalnu bezbjednost, kao i člana američke delegacije u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

U inostranstvu je takođe služio kao stariji civilni predstavnik u Pokrajinskom timu za rekonstrukciju u Džalalabadu u Avganistanu, i u američkim ambasadama u Sarajevu, Dablinu i Tel Avivu. Džouns ima diplome osnovnih studija sa Bovdoin koledža i magistraturu iz međunarodnih odnosa sa univerziteta Prinston.

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je izjavio da je Majkl Marfi već smijenjen sa funkcije ambasadora SAD u BiH i da se ušlo u proceduru izbora novog američkog ambasadora u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana