Mazalica: Nema bojazni zbog predmeta u Tužilaštvu

GS
Mazalica: Nema bojazni zbog predmeta u Tužilaštvu

BANjALUKA - Zamjenik predsjednika Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je za RTRS da nema razloga za bojazan nakon što je Tužilaštvo BiH formiralo predmet u vezi sa zakonima koje je usvojila Skupština a koji su danas objavljeni u Službenom glasniku Srpske.

-I da ima razloga,  riječ je o borbi za Republiku Srpsku i za njena prava vezano za državnu imovinu. Znamo da odatle sve potiče i znamo kakve odluke donosi Ustavni sud BiH čije zakone mi ne primjenjujemo, kao što ne priznajemo visokog predstavnika koji nameće zakone i donosi štetne odluke po Srpsku. To je jedna od najvažnijih stvari, to je jedna od prerogativa državnosti Srpske i to nam u ovom trenutku služi da zadržimo svoju autonomiju donošenja odluka i da možemo da donosimo odluke kada smo sigurni u njihovu ispravnost, pravnu utemeljenost, a da za to ne moramo odgovarati nekom nelegalnom sudu, tužilaštvu i nekom visokom predstavniku kojeg nije birao SB UN ili nekakvim stranim ambasadama - rekao je Mazalica.

On je naveo da u ovoj fazi ne znači da predmet koji je Tužilaštvo BiH formiralo dalje ići u proceduru.

Dodao je da misli da nema potencijala za dalju proceduru za aktivnosti koje bi eventualno vodile ka krivičnoj odgovornosti onih koji su učestvovali u donošenju odluka.

U slučaju pokretanja aktivnosti Mazalica je rekao da će institucije Republike Srpske zaštiti sve koji su obuhvaćeni predmetom.

- Predmetom koje je formiralo Tužilaštvo BiH zbog usvajanja zakona kojima je predviđeno se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku Republike Srpske i da se odluke Ustavnog suda BiH ne primjenjuju na teritoriji Srpske, biće obuhvaćeno i potpisivanje ukaza o proglašenju tih zakona te njihova objava u Službenom glasniku.

Zakone je nedavno usvojila Narodna skupština RS, a potom „poništio“  Kristijan Šmit. Dodik je juče potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske te Ukaz o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske. Direktor Službenog glasnika Miloš Lukić danas je potpisao odluku o objavi ukaza.

Nakon toga su ukazi i zakoni objavljeni u Službenom glasniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana