Mazalica: Izbori protiču transparentno, posmatrači iz Srpske u glavnom centru za praćenje

Srna
Mazalica: Izbori protiču transparentno, posmatrači iz Srpske u glavnom centru za praćenje

NIŽNjI NOVGOROD- Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica, koji u Ruskoj Federaciji boravi kao posmatrač na predsjedničkim izborima, rekao je za Srnu da izborni proces protiče transparentno uz prisustvo međunarodnih posmatrača i da za ovaj događaj vlada veliko interesovanje domaće i svjetske javnosti.

Sa Mazalicom u Ruskoj Federaciji, takođe kao posmatrač, boravi i poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Miroslav Vujičić, a predsjedničke izbore prati još oko 1.000 međunarodnih posmatrača.

"Ovdje u Nižnjenovgorodskoj oblasti pratimo izbore u Glavnom centru za praćenje izbora. Ovo je samo jedna od oblasti u kojoj su prisutni međunarodni posmatrači. Prisutni su posmatrači iz Evrope, Azije, Južne Amerike i Afrike. Naš utisak je da izbori protiču transparentno, a izbori i način glasanja su modernizovani u odnosu i na evropske standarde", rekao je Mazalica za Srnu.

U Centru za praćenje izbornog procesa dostupan je video nadzor i Mazalica smatra da Ruska Federacija pokazuje na taj način koliko je važno zadržati povjerenje u izborni sistem.

"U Rusiji ulažu mnogo sredstava, ne samo u izborni proces, nego i u pozivanje što više stranih predstavnika iz brojnih zemalja svijeta", rekao je Mazalica.

Na ovim izborima ovjerene su kandidature četiri kandidata, a Mazalica ističe da neprikosnovenu podršku građana ima aktuelni predsjednik i nezavisni kandidat Vladimir Putin, što pokazuju i sve ankete.

"Svi kandidati imaju sličan stav kada je riječ o sukobu u Ukrajini i ne treba očekivati bilo kakav zaokret ruske politike", naveo je Mazalica.

U Rusiji je počelo glasanje na izborima za predsjednika Rusije. Prvi će svoje pravo glasa iskoristiti stanovnici Kamčatke, gdje su biračka mjesta već otvorena – glasaće se od 8.00 do 20.00 časova od 15. do 17. marta.

Centralna izborna komisija /CIK/ je registrovala četiri predsjednička kandidata Nikolaj Haritonov /Komunistička partija/, Leonid Slucki /LDPR/, Vladislav Davankov /Novi ljudi/ i Vladimir Putin samostalni kandidat.

Za izbore je pripremljeno više od 94.000 biračkih mjesta i odštampano 113,6 miliona glasačkih listića. Moći će se glasati i elektronskim putem, ako se birač prethodno registrovao u navedenom sistemu.

CIK će saopštiti preliminarne rezultate glasanja ujutro, 18. marta. Komisija će izaći sa prvim rezultatima u 21.00 čas u nedjelju, 17. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana