Matvijenko: NATO agresija tragedija cijelog srpskog naroda, pa tako i stanovnika Srpske

SRNA
Matvijenko: NATO agresija tragedija cijelog srpskog naroda, pa tako i stanovnika Srpske

MOSKVA - NATO agresija protiv Jugoslavije ostaje u istorijskom sjećanju kao tragedija cijelog srpskog naroda, pa tako i stanovnika Republike Srpske i mora se obezbijediti da oni koji su dozvolili to varvarsko bombardovanja snose istorijsku odgovornost, istakla je predsjednik Savjet Ruske Federacije Valentina Matvijenko.

Matvijenkova, koja se danas sastala sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem, napomenula da su danas oba doma ruskog parlamenta usvojila apel ka UN, međunarodnim parlamentarnim organizacijama i parlamentima država u vezi sa 25 godina od agresije NATO-a na bivšu Jugoslaviju.

Ona je u razgovoru sa Stevandićem ukazala da je potrebno ne samo promovisati širenje postojećih veza između ruskih regiona i Srpske već stvarati nove. "Spremni smo da pružimo maksimalnu podršku ovom procesu", istakla je Matvijenkova.

U Savjetu Federacije, kaže Matvijenkova, posvećuju povećanju pažnju jačanju međuregionalnih veza, napomenuvši da je uspostavljena veoma aktivna i raznovrsna saradnja između Republike Srpske i Sankt Peterburga, kao i Nižnjeg Novgoroda i Sverdlovske oblasti.

Ona je ukazala na ekspanziju dijaloga između Savjeta Federacije i Narodne skupštine Republike Srpske, slične poglede na globalne svjetske procese, saopšteno je iz ruskog Savjeta Federacije.

"Visoko cijenimo provjereno prijateljstvo naših bratskih naroda", rekla je Matvijenkova.

Ona je navela da su ruski i srpski narod kulturno i duhovno veoma bliski, da imaju zajedničku istoriju, da su se zajedno borili protiv nacizma, te da se u Republici Srpskoj poštuje sjećanje na Drugi svjetski rat.

Matvijenkova je ukazala na intenzivne kontakte na svim nivoima, kao i na saradnju u ekonomskoj i humanitarnoj oblasti.

"Namjeravamo da kroz parlamentarnu liniju na svaki način doprinesemo praktičnoj implementaciji postignutih dogovora", istakla je ona.

Na sastanku je razmatrana situacija na Balkanu, pitanja realizacije projekata praktične saradnje između Rusije i Republike Srpske, perspektivama saradnje u oblastima energetike, poljoprivrede, farmacije, izgradnje željezničke infrastrukture, a sagovornici su se dotakli i pitanja saradnje u oblasti obrazovanja i humanitarnih projekata.

Matvijenkova je pozvala žene-poslanike Narodne skupštine Republike Srspke da od 18. do 20. septembra učestvuju na Četvrtom Evroazijskom ženskom forumu u Sankt Peterburgu.

Stevandić je rekao da Zapad vrši veliki pritisak na Republiku Srpsku, ali da podrška Rusije pomaže Srpkoj da se suprotstavi tom destruktivnom procesu.

Na sastanku su bili i zamjenik predsjednika Savjeta Ruske Federacije Konstantin Kosačev, predsjednik Odbora Savjeta za međunarodne odnose Grigorij Karasin, predsjednik Odbora za pravila i organizaciju parlamentarnih aktivnosti Vjačeslav Timčenko, senatori Jelena Afanasjeva, Andrej Černišov, Genadij Ordenov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana