Matičari i advokat pohapšeni zbog izborne prevare u Derventi

Goran Maunaga
Matičari i advokat pohapšeni zbog izborne prevare u Derventi

Derventa - Šest osoba, među kojima su većina matičari i jedan advokat, uhapšeno je juče u Derventi zbog sumnje da su falsifikovanjem dokumentacije pripremili teren za prevaru na predstojećim lokalnim izborima.

Akciju su izveli pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS zbog sumnje da su uhapšeni falsifikovali dokumentaciju na osnovu koje su registrovali najmanje 1.471 birača koji glasaju putem pošte iz inostranstva i dostavili je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, zbog sumnje da su izvršili krivična djela falsifikovanje isprave i zloupotreba biračkog prava uhapšeni su Mihajlo Stanojević, Stevo Simić, Nedeljko Topalović, Momir Vukičević, Šerif Isaković. Identitet šestog uhapšenog nismo uspjeli da saznamo. Stanojević radi u matičnoj službi u opštini Derventa, a ostali su matičari u mjesnim kancelarijama na području derventske opštine. Isaković je advokat rodom iz Dervente koji ima kancelarije u Sarajevu i Slavonskom Brodu.

Sumnja u prijave za glasanje pojavila se polovinom prošlog mjeseca kada su objavljeni podaci o broju glasača za Derventu. Nju je podgrijala informacija da je na osnovu punomoći izvađeno oko 1.400 uvjerenja o državljanstvu. Postoji mogućnost da osoba glasa na izborima ako je bila popisana 1991. godine čak i ako nema ličnu kartu BiH, već ličnu kartu Hrvatske, ali uz uvjerenje o državljanstvu. To uvjerenje izdaje matičar, a može ga zatražiti i advokat uz punomoć osobe na koju se ono odnosi.

Prema nezvaničnim informacijama, Isaković je na osnovu lažnih punomoći uz pomoć derventskih matičara izvadio oko 1.300 uvjerenja. Pretpostavlja se da je podatke o njima imao na osnovu zahtjeva za pomoć za obnovu kuća i drugih statusnih pitanja.

Ovaj slučaj zakomplikovalo je i to što MUP RS nije mogao od CIK-a dobiti sporne prijave. Načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a RS Mirna Miljanović kaže da je Osnovni sud u Derventi izdao naredbu o oduzimanju spornih prijava glasača iz CIK-a.

- CIK je 14. septembra odbio da postupi na osnovu naredbe suda i policijskim službenicima MUP-a RS odbio da preda traženu dokumentaciju - istakla je Miljanovićeva.

Naglasila je da je o postupanju CIK-a obaviješten glavni okružni tužilac u Doboju, pod čijim se nadzorom odvija ova akcija. CIK je nakon toga saopštio da će o cijelom slučaju obavijestiti Tužilaštvo BiH uz poziv da preuzme istragu koja se vodi u Derventi imajući u vidu činjenicu da je došlo do hapšenja zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela falsifikovanja isprava i zloupotrebe biračkog prava, a što eventualno može dovesti i do uskraćivanja biračkog prava pojedinim osobama.

- Cijeli slučaj počeo je 2. septembra kada je CIK od Uprave kriminalističke policije MUP-a RS dobio zahtjev za dostavljanje dokumentacije koja obuhvata prijave za glasanje putem pošte određenog broja birača izvan BiH sa pratećom dokumentacijom. Šest dana kasnije CIK ih je pisanim putem obavijestio da kao institucija BiH jedino može postupiti na osnovu naloga Tužilaštva i Suda BiH - rekli su u CIK-u. Dodali su da je 12. septembra CIK ponovo primio akt MUP-a RS kojeg potpisuje direktor policije u kojem ih obavještavaju da je Osnovni sud u Derventi izdao naredbu za privremeno oduzimanje obrazaca prijava za glasanje iz inostranstva putem pošte i najavljuju dolazak policijskih službenika u prostorije CIK-a za 14. septembar kako bi realizovali naredbu suda.

- CIK se istog dana pisanim putem obratio Sudu BiH informišući ga o aktima koji su dostavljeni iz MUP-a i zatražio uputstva o postupanju u vezi sa naredbom Osnovnog suda u Derventi - kazali su u CIK-u.

Načelnik opštine Derventa i kandidat SNSD-a za novi mandat Milorad Simić pozdravio je hapšenja osumnjičenih.

- To je dokaz da država radi svoj posao. Radi se o ljudima koji su obojeni SDS-ovom bojom. Ali kad su u pitanju kriminalci, to nije važno, treba da budu pohapšeni svi takvi, bez obzira na stranačku pripadnost - kaže Simić.

Kandidat Saveza za promjene za načelnika Dervente Nade Planinčević iz SDS-a kazao je da neki od uhapšenih jesu nekada bili članovi SDS-a, ali da sada nemaju veze sa tom strankom, jer su u međuvremenu prešli na drugu stranu.

- Za neke od njih ne znam kojoj opciji pripadaju - kazao je Planinčević.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da je on i ranije govorio da postoje indicije da pet-šest osoba na području Šamca, Dervente i Broda trguju glasovima iz inostranstva i uzimaju novac uz obećanje da će obezbijediti glasove iz Hrvatske za određenu političku opciju.

- Ne mogu da komentarišem akciju pripadnika MUP-a RS, jer ne znam detalje. Ne bih da pretpostavljam, da ne bih nešto lupio bez veze - kazao je Mektić.

Napad u Vlasenici

Predsjednik Opštinske izborne komisije u Vlasenici Sanja Stanimirović-Ostojić prijavila je Centru javne bezbjednosti Bijeljina odbornika SDS-a u Skupštini te opštine Radu Garića ustvrdivši da joj je prijetio i vrijeđao je.

Garić je Stanimirović-Ostojić optužio da ga je prijavila da krši izbornu ćutnju, jer organizuje svadbu sinu 1. oktobra.

UHAPŠENI

Matičari

Mihajlo Stanojević

Stevo Simić

Nedeljko Topalović

Momir Vukičević

Advokat

Šerif Isaković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana