Matić: Protiv malicioznih postupaka boriti se istinom

Srna
Matić: Protiv malicioznih postupaka boriti se istinom

Politikolog Filip Matić istakao je da se srpski narod protiv maliocioznih postupaka mora boriti naučno, složno i na bazi istine dok ne dođu vremena u kojima će neke druge, istočnije i pravičnije sile određivati temelje međunarodog prava.

Matić je, komentarišući najavljenu rezoluciju o Srebrenici koju pripremaju Bošnjaci i strani faktor u UN, ocijenio da se sada malo toga može uraditi po tom pitanju, s obzirom na to da politički Zapad metodama sile, manipulacije i obmane obezbjeđuje većinu u ovakvim glasanjima.

On smatra da je svesrpski vaskršnji sabor Republike Srpske i Srbije odlična prilika da se usaglase politike, da se istaknu srpske vrijednosti koje su uvijek kroz istoriju bile na strani pravednosti, slobodarstva i istine.

Matić je dodao da će ta istina, bez obzira na glasanje o rezoluciji o Srebrenici u UN, vremenom izaći na vidjelo, kao što već polako i izlazi.

On je ocijenio da su sastanci rukovodstava Republike Srpske i Srbije od izuzetne važnosti i da bi trebali da se održavaju redovno zbog kohezije i usaglašavanja politika koje se tiču nacionalnih, kulturnih, ali i ekonomskih i političkih pitanja.

"Usljed političkih neprilika posljednjih 30 godina imamo situaciju da imamo dva rukovodstva, a ne jedno zajedničko, te je stoga imperativno da ova dva rukovodstva nastupaju istovjetno ukoliko želimo imati zajedničku budućnost u jednoj teritoriji i pod jednim krovom", rekao je Matić Srni.

On je dodao da se ovo odnosi na sva buduća rukovodstva sa obje strane Drine.

"Vrijeme u kojem živimo, ali i vremena koja su ispred nas nose mnogo više izazova nego što je do sada bilo. U tim izazovima možemo opstati samo ukoliko se držimo zajedno i ne dozvoljavamo da se dijelimo na bilo koji način", kaže Matić.

Matić je dodao da se ovdje posebno ističe ulazak u EU ili bilo kakvu drugu međunarodnu organizaciju, gdje Republika Srpska ne smije dozvoliti da se nađe ni u NATO savezu, pa ni u Uniji, ukoliko Srbija nije prethodno pristupila.

Nakon posjete Francuskoj, Dodik je sinoć, zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom Narodne skupštine Nenadom Stevandićem, razgovarao u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Skupštine Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sinoć je, zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom Narodne skupštine Nenadom Stevandićem, razgovarao u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Skupštine Srbije Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici.

Nakon ruskog veta u Savjetu bezbjednosti UN britanskoj rezoluciji o Srebrenici 2015. godine, nova rezolucija o Srebrenici bi mogla biti predstavljena na sjednici Generalne skupštine UN ovog mjeseca.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Vodeći izraelski istoričar i stručnjak za pitanja Holokausta Gideon Grajf ranije je pojasnio značenje pojma "genocid", navodeći da se odnosi "na namjeru jedne grupe da potpuno uništi drugi narod", a Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mjestu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana